Doporučovaný od 1 900,00 Kč
V nákupním seznamu od
Vytvořte nový nákupní seznam

Jak správně vařit yerba maté? Jak se vaří yerba maté?

2023-03-14
Jak správně vařit yerba maté? Jak se vaří yerba maté?

Těm, kteří jsou v přípravě yerba maté "čerství", se může zdát proces přípravy nápoje poněkud komplikovaný. Není však třeba se hroutit! Po přečtení našeho příspěvku to jistě zvládne každý. A co víc, udělá to pořádně!

Yerba maté - kouzelný nápoj indiánů Guaraní

Cesmína paraguayská se vyznačuje tím, že je velmi půvabným materiálem pro přípravu lahodného nálevu s jedinečnou chutí. Jak dobře připravit yerba maté? Ve skutečnosti existuje spousta způsobů, jak yerba maté připravit, a hodně záleží na osobních preferencích. Někdo dává přednost silnější yerbě, jiný slabší. Někdo má rád klasickou suchou bez přísad, jiný volí originální, ochucené kompozice nebo přísady do samotné nádoby. Existuje mnoho proměnných a každý matista má při vaření yerba maté své vlastní zvyky. Nejjednodušší je to ve třech krocích: nasypat suchou hmotu do matero, zalít vodou a vložit bombičku. Yerba maté je však víc než jen jednoduchý bylinný nálev. Je s ní spojen magický rituál, určitá mystická aura, která z ní činí jedinečný nápoj. Přestože si každý připravuje a pije yerbu po svém, existuje něco, co má každý příznivec zdravého zeleného nápoje z Jižní Ameriky společné. Je to prastará tradice indiánů kmene Guaraní.

Byli to indiáni Guarani, kteří jako první objevili vlastnosti cesmíny paraguayské. Všimli si, že když žvýkají listy tohoto stromu, mají více energie, necítí se unavení ani hladoví a jejich soustředění se zostřuje. Netrvalo dlouho a začali listy cesmíny sušit a rozmělňovat na jemnější kousky a ze sušeného materiálu připravovali nálev. Nápoj pili v nádobách vyrobených ze sušených a vydlabaných plodů kalabasy. K filtrování se používala trubka z bambusu nebo rákosu, na jednom konci děrovaná. Pití yerba maté bylo rituálem indiánů před lovem a celodenními vyčerpávajícími výpravami. Kmen se shromáždil u táborového ohně a společně pil nápoj z jedné nádoby, kterou si předávali z ruky do ruky.

Jak vařit yerba maté? Co je k tomu potřeba?

Indiánská tradice Guaraní se zachovala dodnes. My sice nepijeme yerbu u ohně, ale používáme stejné nástroje jako její objevitelé - jen trochu vylepšené. Zachoval se také zvyk pít nápoj společně. Zejména v Argentině a Paraguayi je společné pití yerby důležitou součástí místní kultury. Kde začít s pitím yerby?

Pro začátek je vhodné pořídit si potřebné nářadí - nádobu a filtrační trubici. Ve světě yerby je nádobou matero nebo kalabasa. Yerba maté se nejčastěji připravuje v dřevěných, keramických nebo kalabashových nádobách na ovoce. Záleží samozřejmě na chuti, vůni nebo prostě na pohodlí. Speciálně tvarovaná nádoba usnadňuje přípravu yerba maté, pohodlné pití a delší udržení teploty nápoje. Naopak trubička, kterou se yerba pije, je bombilla. Podobá se čajové lžičce, ale má perforovaný filtr, který udržuje sedlinu v nádobě, aby nespadla do úst. Termoska je vhodnou volbou pro ty, kteří rádi pijí yerbu mimo domov. Začátečníkům doporučujeme také analogový teploměr, který pomáhá přesně změřit teplotu vody potřebné k vaření yerby - a to je velmi důležité, jak si napíšeme později. A nakonec, a to je nejdůležitější, yerba mate

Při kolika stupních vaříte yerbu?

Při přípravě yerba maté je nejdůležitější teplota vody. Suchý produkt nezalévejte vroucí vodou, protože to způsobí "zjizvení" listů cesmíny - ztratí své vlastnosti, chuť a aroma. Yerba maté je také možné zalít ledovou vodou. Studená verze yerby se nazývá tereré. Ideální teplota pro zalití horké verze je kolem 70-80 stupňů Celsia.

Jakou vodou přelít yerba maté?

  1. Někteří tvrdí, že vaření yerba maté namísto zalití horkou vodou přináší velmi zajímavé výsledky. Navíc lze při přípravě mate de leche nahradit vodu mlékem. Takový nápoj z yerby a mléka v kombinaci s cukrem nebo jinými sladidly je výborný pro zahřátí organismu v chladných dnech.
  2. Voda o teplotě 90-100 °C je pro paraguayskou cesmínu příliš horká a způsobuje, že se yerba velmi rychle vaří. Cenné vlastnosti rostliny jsou vroucí vodou "zabity" a rychle se uvolní velmi hořká, intenzivní chuť. Takový nálev lze ještě trochu zachránit - je dobré yerbu asi 1 minutu po zalití přelít přes sítko, aby se proces vaření zastavil. Tím se vyhnete hořké, nepříjemné pachuti.
  3. 70-80 stupňů Celsia - to je ideální teplota pro nalévání yerba maté. Svatojánský chléb plně uvolní své vlastnosti a dodá silný kopanec. Nálev má poměrně těžkou, výraznou chuť. Je cítit hořkost a trpkost.
  4. 50-60 stupňů Celsia - tato teplota je ideální pro delší vaření yerba maté. Vlastnosti cesmíny se uvolňují slaběji. Také chuť je o něco jemnější. Takto uvařený dryák lze pít i v pozdních odpoledních hodinách.
  5. vlažná voda o teplotě 30-40 stupňů - poskytuje velmi mírný mate efekt, a to jak v účinku, tak v chuti. Pro dosažení správného množství kofeinu je zapotřebí delšího vaření, a přesto nedosáhnete takového účinku jako při vaření při 70-80 stupních.
  6. K přípravě tereré se používá studená, dokonce ledová voda. Zatímco ve vlažné vodě uvolňuje cesmína paraguayská svou chuť a vlastnosti slabě, při velmi nízkých teplotách se chová zcela jinak. Ledový "odvar" má o něco mírnější chuť a účinek než yerba připravená vodou o teplotě 70-80 °C, ale stimulující účinek zde není nejdůležitější. Tereré je především výborným prostředkem k ochlazení v horkém dni.

Jak vařit yerba maté - krok za krokem

Na rozdíl od běžného čaje vyžaduje příprava yerba maté několik kroků, ale nebojte se - rychle se stane zvykem! Co byste měli dělat a jak dlouho byste měli yerba maté vařit, aby bylo chutné a fungovalo co nejlépe? Stačí k tomu několik kroků:

Krok 1: Sušený materiál nasypte do nádoby na materiál

První krok je jedním z nejdůležitějších. Množství yerby, které do hrnce nalijete, určuje intenzitu, chuť a účinek nálevu. Pravidlo je jednoduché - čím více sušené, tím silnější bude nálev. Zejména na začátku, kdy nemáte cit, je snadné to přehnat a nechat se odradit hořkou chutí a množstvím kofeinu. Obvykle se uvádí, že optimální množství sušené kávy je asi 1/4 až 3/4 objemu nádoby, což není příliš přesná informace. Proto napovídáme, že pro začátek je nejlepší nasypat zhruba 15 gramů sušeného produktu - tolik, kolik se vejde do velké lžíce.

Krok 2: uspořádání sušení

Tento krok přípravy yerba maté se ve skutečnosti skládá z několika menších kroků. Za prvé, pokud je sušina jemná a silně zaprášená, je dobré ji zbavit části prachu a menších lístků a větviček, které by později ucpaly bombičku. K tomu je třeba přikrýt matero rukou, otočit ji dnem vzhůru a silně s ní zatřást. Některé drobné zaschlé kousky zůstanou na vaší ruce. Pokud si vyberete yerbu, která je bez větviček a prachu, můžete tento krok bez obav vynechat. Jakmile jste sušený produkt nasypali do matero (a případně se zbavili části prachu a větviček), je třeba jej řádně urovnat. Nakloňte nádobu pod úhlem (přibližně 45°) tak, aby se sušený materiál nacházel na jedné straně nádoby. Tím se na jedné straně vytvoří kopeček a odhalí se prostor, do kterého můžete později nalít vodu.

Krok 3: umístěte bombičku

Nádobu stále držte v mírně nakloněné poloze a vložte do ní bombilu a položte ji na kopeček. Umístěte bombilu filtrem dolů tak, aby se dotýkala dna nádoby. Nyní můžete matero opatrně vrátit do původní polohy a dávejte pozor, abyste "kopeček" nepoškodili.

Krok 4: Nalijte vodu

Pokud chcete mít prostor bez sucha, nalijte do něj vodu o správné teplotě - optimální je přibližně 70-80 stupňů Celsia. Někteří lidé před horkou vodou do matrace nejprve nalijí trochu studené vody a chvíli počkají, až se vsákne do sucha. Takto připravená yerba si prý déle uchovává svou chuť. Tento zvyk také odkazuje na tradici. Jezuité, kteří přišli do Jižní Ameriky v době jejího dobývání, nazývali okamžik, kdy voda zázračně "zmizí" v matero, "douškem pro svatého Tomáše", tj. darem, který mu byl dán jako poděkování za to, že přivedl na svět paraguayskou svatojakubku.

Nakonec: počkejte, až se uvaří!

Po zalití horkou vodou počkejte asi 2-3 minuty, aby listy cesmíny uvolnily svou chuť, vůni a vlastnosti. Yerba maté je připraveno k pití! Nezapomeňte, že nálev se neustále přecedí, takže čím déle je yerba maté v matero, tím silnější bude. Nezapomeňte také po vypití nálevu nevyhazovat sedlinu - yerba maté můžete několikrát přelít, dokud se jeho chuť a aroma zcela nevyplavou.

Několik užitečných tipů

  • Nemíchejte s bombičkou v matero! Ačkoli se podobá čajové lžičce, není to lžička a nepoužívá se k míchání. Jakýkoli pohyb varem způsobuje pohyb listů cesmíny, což může přispět k ucpání filtru bombilly.
  • Pokud zapomenete vložit bombilla do matero před zalitím vodou - nebojte se! Můžete to udělat později, a abyste snížili riziko, že se do trubičky dostane zemina, zacpěte náustek bombičky palcem a pusťte ho, až když je trubička ponořená ve vodě. Tlak vytvořený ve vodě zabrání ucpání filtru.
  • Pokud máte chuť na sladkou yerbu, je nejlepší vodu nejprve osladit jakýmkoli sladidlem a touto směsí zalít sušenou yerbu. Tímto způsobem nebudete muset yerbu míchat lžičkou nebo (hrůza!) bombičkou.
  • Pokud nemáte po ruce matraci nebo bombillu - nic není ztraceno. Tyto nástroje jsou pro přípravu a pití yerba maté velmi užitečné, ale nejsou nezbytné. Maté můžete nahradit běžným šálkem a místo filtrování nálevu přes bombillu můžete použít běžný čajový lák. Další nápady na alternativní přípravu yerba maté najdete v tomto příspěvku.

Nyní je vše jasné! Víte, jak správně vařit yerba maté. Budeme vám držet palce při vašem prvním vaření! Určitě nám dejte vědět, který způsob vám nejvíce vyhovuje.

Doporučujeme

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

90,00 Kč hrubý
360,00 Kč / kg hrubý
Taragui Energia 0,5kg

Taragui Energia 0,5kg

Běžná cena: 120,00 Kč hrubý103,00 Kč hrubýNejnižší cena od 30 dnů před slevou: 101,00 Kč
206,00 Kč / kg hrubý
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

150,00 Kč hrubý
300,00 Kč / kg hrubý
 Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

170,00 Kč hrubý
340,00 Kč / kg hrubý
pixel