Doporučovaný od 1 900,00 Kč
V nákupním seznamu od
Vytvořte nový nákupní seznam

Nádoba na yerbu maté – jakou si vybrat?

2023-09-05
Nádoba na yerbu maté – jakou si vybrat?

Yerba maté je kouzelný nápoj z Jižní Ameriky s mnoha zázračnými vlastnostmi. Jeho příprava a pití vytváří skutečný magický rituál a pro zachování tohoto kouzla se vyplatí používat k tomu určené pomůcky. Základem je nádoba na yerbu maté. Zajímá vás, která je nejlepší a nejpraktičtější? Zde jsou výhody a nevýhody jednotlivých nádob.

Nádoba na yerbu: kalabása, matero nebo maté?

Obyvatelé Jižní Ameriky, odkud yerba maté pochází, označují nádobu, v níž se nápoj pije, jako "maté". Název je odvozen od slova "mati", které v kečuánštině znamená "nádoba na pití". V České republice a na Slovensku se pro nádobu na pití yerby obecně používá výraz "matero", což není zcela správné. V Jižní Americe slovo "matero" označuje osobu, která pije yerbu maté. Další termín, který se u nás pro nádobu na pití yerby maté používá stejně často, je "kalabása" (méně často "tykve"). Ačkoli toto slovo podle definice popisuje materiál, z něhož je nádoba vyrobena, hovorově se přijímá, že se používá zaměnitelně se slovem "matero" pro označení jakékoli nádoby bez ohledu na typ nebo materiál, z něhož je vyrobena.

Existuje mnoho různých typů nádob na yerbu maté. Liší se tvarem, objemem a účelem použití. Do nejmenších nádob se vejde jen asi 100 ml nápoje, zatímco do největších se vejde až půl litru yerby maté. Některé jsou vyrobeny ze dřeva, jiné z přírodní kalabásy a další z keramiky nebo skla. Začínající mateista se v tom všem může trochu ztratit. Chcete vědět, kterou nádobu na yerbu maté je nejlepší zvolit? Pojďme se na každou z nich společně podívat.

Z čeho se vyrábí nádoby na yerbu maté?

Dřevěné nádoby

Atmosféru nejlépe navozuje a pro milovníky yerby je nejoblíbenější volbou matero ze dřeva nebo z plodů kalabásy. Dřevěná nádoba na yerbu maté dodává pití nápoje jedinečnou intenzitu, kterou nelze nijak napodobit. Dřevo produkuje aromatickou pryskyřici a yerba připravená v nádobě ze dřeva chutná úplně jinak, získává chuťové a aromatické tóny. Dřevěné matero se nejčastěji vyrábí z intenzivně vonícího dřeva palo santo, méně často z velmi odolného a robustního dřeva algarrobo, lapacho nebo citronového dřeva. Pro zpevnění konstrukce dřevěného matera se často přidává kování. Dřevěné matero má své výhody i nevýhody:

Výhody:

  • když se yerba maté připravuje v dřevěné nádobě, chutná a voní jinak, získává hloubku a zcela nový rozměr,
  • dřevěné nádoby nejsou nejlevnější, ale ceně odpovídá vysoká kvalita a solidní zpracování, dřevo je velmi odolné proti jakémukoli poškození,
  • dřevěné matero je poměrně lehké a velmi příjemné do ruky.

Nevýhody:

  • dřevěná nádoba na yerbu maté je náročná na údržbu. Nejprve je třeba ji před prvním použitím řádně připravit, aby vydržela co nejdéle. Tento proces se nazývá "curado" a více jsme o něm psali zde. Za druhé je třeba o ni řádně pečovat. Dřevo je organický materiál, který při vystavení vlhkosti snadno podléhá hnilobě. Nechávat zbytky yerby v dřevěné nádobě není nejlepší nápad. Zároveň je třeba nádobu ze dřeva pravidelně zvlhčovat. Při přílišném vyschnutí může prasknout,
  • dřevěná matera dodávají nálevu chuť a vůni, ale zároveň snadno přebírají chutě a vůně tekutin, které obsahují. Zatímco vám ani v nejmenším nevadí, když nádoba palo santo přebírá chuť vaší oblíbené yerby, bude špatné, když matero přebere chuť prostředku na mytí nádobí. Dřevěnou nádobu není vhodné omývat žádným mycím prostředkem.

Nádoby z tykve

Matera z plodů kalabásy jsou stejně jako dřevěné nádoby poměrně náročné. Vyrábějí se ze sušených, vydlabaných a dřevnatých plodů rostliny kalabásy neboli tykve, která má charakteristický tvar. V závislosti na části plodu, ze které je nádoba vyrobena, má jiný tvar a název, ale o tom až později. Kalabása je stejně jako dřevo organický materiál, takže nádoby z ní vyrobené mají své výhody i nevýhody:

Výhody:

  • jsou vyrobeny z plodů kalabasy a jsou šetrné k životnímu prostředí - neznečišťují ho,
  • stejně jako dřevěné nádoby jsou kalabásy odolné a nerozbijí se,
  • stejně jako dřevěné matero je i kalabása organickým materiálem, a proto dodává yerbě svou chuť a vůni, čímž jí dodává jedinečnou chuťovou intenzitu.

Nevýhody:

  • před prvním použitím kalabásy je nutná odpovídající, poměrně pracná příprava,
  • nádoba z kalabásy může při vystavení vlhkosti rychle zplesnivět,
  • stejně jako dřevěné matero je kalabása náchylná k prasknutí.

Keramické nádoby

Keramické nádoby jsou praktické, snadno se používají a jsou velmi oblíbené. Používání tohoto typu nádob je podobné jako používání běžného šálku, ve kterém se pije káva nebo čaj. Tento materiál je odolný vůči vysokým teplotám a neovlivňuje chuť yerby, což někteří lidé považují za výhodu. Jaké další výhody a nevýhody mají keramická matera?

Výhody:

  • jsou levné a běžně dostupné v každém obchodě s příslušenstvím pro yerbu maté,
  • snadno se používají - neplesniví, když jsou vystaveny vlhkosti, a nepraskají, když jsou vystaveny teplotě, navíc je lze bez obav mýt v myčce nádobí pomocí mycích prostředků,
  • existuje obrovský výběr různých designů a barev - keramickou kalabásu lze vyrobit prakticky v jakémkoli stylu.

Nevýhody:

  • keramická matera na yerbu maté se od běžného čajového šálku liší pouze tvarem. Popíjení nápoje v takové nádobě nepřináší žádné zvláštní kouzlo, jako když se pije v matero z palo santa nebo přírodní kalabásy,
  • a přestože se při zalití horkou vodou nezničí, jako je tomu u dřevěných nádob, většina keramických šálků se ale lehce při pádu na zem rozbije.

Nádoby vyrobené z jiných materiálů

Oblíbené a velmi praktické jsou matera z nerezové oceli. Jejich velkou výhodou je, že déle udrží teplotu nápoje (horkého i studeného). Zároveň neovlivňují teplotu uvnitř nádoby navenek, takže při pití teplého maté nepálí dlaně a nemrznou, když je v nádobě ledové teré. Někdy se můžete setkat i s nádobami na yerbu maté vyrobenými ze skla, tzv. glassanta. Průhledné skleněné stěny glassanta umožňují nahlédnout do "vnitřku" nálevu a obdivovat listy cesmíny a tyčinky zapařené v teplé vodě. Nevýhodou tohoto typu matera je jeho křehkost - skleněná nádoba se snadno rozbije.

Tvary nádob na yerbu maté

„Bomba”

Nejběžnějším tvarem matera na yerbu maté je charakteristická "bomba", která je ve spodní části vypouklá a směrem nahoru se zužuje. Nádoby tohoto tvaru se vyrábějí z keramiky, dřeva a plodů kalabásy. Jsou vhodné pro téměř jakýkoli druh směsi a to, ať už se jedná o prachovou paraguayskou yerbu, nebo na hrubo rozemletou zelenou yerbu maté, zbavenou větviček a prachu. Problematická může být v tomto typu matera příprava pouze velmi jemně rozemleté yerby maté chimarrão.

Cuia

Brazilci, kteří rádi pijí čerstvou, jemně mletou yerbu chimarrão, jež má jasně zelenou barvu, připravují nápoj v charakteristické velké nádobě se silnými stěnami a širokým hrdlem. Cuia, jak se tato nádoba nazývá, je vyrobena z horní části tykve.

Porongo

Charakteristickým znakem nádob porongo je, že jsou opatřeny kovovými nožkami. Tento typ nádoby se stejně jako cuia vyrábí z vrchní části tykve a má poměrně velký objem. Někdy jsou také opatřeny širokým hrdlem. Od cuii se však liší tloušťkou stěn - jsou mnohem tenčí. Lidé z Argentiny a Uruguaye nejčastěji pijí yerbu maté v kalabase typu Porongo.

Guampa

Guampy se vyrábějí z rohů nebo kopyt skotu. Název guampa pochází ze slova "wampa", což v jazyce kečua znamená "roh". Mají velmi zajímavý tvar, který se odlišuje od ostatních mater - jsou podlouhlé a mírně klenuté. Guampy jsou často opatřeny pohodlnou rukojetí, která usnadňuje jejich držení. Často jsou také pokovené, což přispívá k jejich větší odolnosti. Oblíbené jsou zejména v Paraguayi, kde se kvůli vysokým teplotám a velmi horkému, dusnému podnebí pije yerba maté hlavně v ledové verzi - tereré.

Jedině studená yerba maté se může pít v guampě vyrobené z rohu nebo kopyta. Kontakt s horkou vodou může způsobit, že yerba nebude mít dobrou chuť, navíc do ní pravděpodobně pronikne nepříjemný zápach a pachuť. V dnešní době si můžete koupit také guampy vyrobené ze dřeva nebo keramiky.

Jaká je nejlepší kalabása pro přípravu yerby?

Jaké matero si vybrat? Nejlepší kalabása na yerbu maté je ta, ve které se nám nápoj pije nejpohodlněji. Yerbu lze pít i v běžném hrnku, pokud je vám to příjemné. Je to individuální záležitost a rozhodně to není zločin. Chcete-li však zažít tu pravou atmosféru pití yerby maté, prožít magický rituál přípravy nápoje a nasát kulturu Jižní Ameriky, doporučujeme zvolit nádobu z přírodního materiálu: dřeva nebo plodů kalabásy. Ať už si vyberete cokoli, pijte na své zdraví!

Doporučujeme

Kalabasa keramická Celeste

Kalabasa keramická Celeste

200,00 Kč hrubý/1ks
Matero Palo Santo – Samuel

Matero Palo Santo – Samuel

800,00 Kč hrubý/1ks
pixel