Doporučovaný od 1 900,00 Kč
V nákupním seznamu od
Vytvořte nový nákupní seznam

Currado - jak připravit nádobu na yerba maté?

2023-01-12
Currado - jak připravit nádobu na yerba maté?

Existují nádoby yerba maté, které rozhodně vynikají nad ostatními. Matero ze dřeva palo santo nebo algarrobo stojí hrdě na polici ve společnosti přírodních a keramických kalabas. Skutečným tajemstvím jejich krásy je péče o ně. Co je to curado (nebo currado) a jak se starat o nádobu yerba maté? Čtěte dál!

Jak se pije yerba maté?

Yerba maté je magický nápoj, a abyste mu dodali auru tajemna, musíte ho pít ve správné nádobě. V Polsku se nádoba na pití yerba maté nazývá matero - i když toto slovo se u nás neujalo zcela správně. Matero je v Latinské Americe člověk, který pije yerba maté, a nádoba se označuje jednoduše jako maté. Materiály Matera se vyrábějí z různých materiálů. V současné době jsou velmi oblíbené keramické hrnce, které se pohodlně používají a snadno udržují. S nádobami z přírodních materiálů se však nedají srovnávat. Nejtradičnější jsou matera z dutých a sušených plodů kalabáše. Na druhou stranu mají květináče ze dřeva (například palo santo) úžasné vlastnosti.

Curado yerba mate hrnce

Před prvním použitím nádoby na yerba maté, bez ohledu na výrobní materiál, je vhodné ji řádně připravit a uchovat. To je důležité zejména u nádob z organických materiálů, ale i keramické kalabasy by měly být před prvním použitím řádně připraveny. Proces přípravy a konzervace nádoby s yerba maté se nazývá curado (někdy se používá také název currado). To je španělský výraz pro něco, co bylo speciálně upraveno, aby bylo tvrdší a odolnější. Právě to je podstatou curado - zpevnění nádoby na pití yerba maté, její zpevnění a zvýšení její odolnosti vůči povětrnostním vlivům. Tento proces se provede jednou. V následujícím textu si vysvětlíme, jak postupovat krok za krokem.

Přírodní kalabasa curado

Ovoce kalabaš je specifickým materiálem používaným k výrobě nádob na pití yerba maté. Plod připomíná dýni, rychle roste a dosahuje délky až 80 cm a šířky 20 cm. Když vyschnou, jejich vnější strana se změní v silnou a tvrdou skořápku, zatímco jejich vnitřek zůstane dutý. Dřevěné skořápky kalabasy nebo calebasy mají mnoho využití, jedním z nich je nádoba na pití yerba maté. Aby však přírodní kalabasa dobře plnila svou funkci, je třeba ji dobře připravit.

Jak připravit kalabasu na pití yerba maté?

Calabaza je skutečné přírodní ovoce. Čerstvě po zakoupení nádoby z kalabasy můžete uvnitř najít zaschlé částečky dužiny, které je třeba před první přípravou a pitím yerba maté odstranit. Dužina z plodů calebasy může yerba maté dodat nepříjemnou hořkost nebo způsobit zažívací potíže. Cílem currado nádoby calabash je tedy především odstranění dužiny a vyhlazení stěn nádoby. Jak připravit kalabasu na yerba maté? První příprava kalabasy na yerba maté není obtížná, ale je časově náročná. Nádobu vyrobenou z přírodní kalabasy yerba maté je třeba před prvním použitím vyléčit. Do kalabasy nasypte sušenou yerba maté - 1/4 až 3/4 objemu nádoby nebo ji naplňte použitou yerbou a zalijte vodou o teplotě asi 75-80 °C. Nepijte tento nápoj! Mohou v něm být zbytky plodů kalabáše, které jsou hořké a nepříjemné na chuť. Sušené ovoce namočené ve vodě nechte odležet asi 12-24 hodin - nejlépe přes noc. Po uplynutí této doby vyjměte zbylou yerbu z kalabasy a oškrábejte stěny nádoby od zbylých plodů (dužiny a semen). Nejlépe se to dělá lžičkou (buď obyčejnou, nebo speciální lžičkou na odkapávání ovoce), nebo jednoduše bombičkou. Nezapomeňte přitom postupovat opatrně, abyste neprodřeli stěny kalabasy a nezničili kovové kování. Dávejte také pozor, abyste nepropíchli vnitřní "ocásek" kalabasy, jinak nádoba vyteče. Poté postup zopakujte s vysušeným materiálem a následně kalabasu opláchněte studenou vodou a nechte ji uschnout - výlevkou směrem nahoru. Plavidlo je připraveno! Nejenže je velmi lehká a praktická, ale na poličce vypadá opravdu skvěle. Podstatou yerba maté je přirozené sušení v přírodní nádobě.

Příprava calabash na yerbu - stručný postup curado:

  1. Naplňte kalabasu sušeným yerba maté - asi do 1/4-3/4 objemu
  2. Zalijte horkou vodou - přibližně 75-80 °C
  3. Kalabasu odstavte asi na 12-24 hodin
  4. Vyprázdněte kalabasu od vlhkého vysušeného materiálu
  5. Čajovou lžičkou vyškrábněte zbylou dužinu a semínka - postupujte důkladně, ale opatrně
  6. Opakujte body 1-2 postupu curado. Kalabasu se sušenými semínky namočenými ve vodě dejte stranou, ale tentokrát na kratší dobu
  7. Opláchněte kalabasu studenou vodou
  8. Odložte kalabasu stranou, aby vyschla - vývodem nahoru

Curado dřevěné nádoby na yerba maté palo santo

Matera ze dřeva palo santo nebo algarrobo jsou jedinečné a neopakovatelné. Mají jedinečné vlastnosti - aromatická pryskyřice, která ve dřevě proudí, dodává nálevu v nádobě svou chuť a vůni. Stejně jako plody kalabasy je i dřevo organický materiál a je třeba o něj řádně pečovat, aby nádoba z něj vyrobená vydržela co nejdéle. Matero ze dřeva palo santo je třeba před prvním použitím řádně naimpregnovat. "Posvátné dřevo" se vám odvděčí svou magií.

Jak připravit matero ze dřeva - palo santo nebo algarrobo

V případě nádobí ze dřeva palo santo nebo algarrobo je hlavním účelem curado zpevnit stěny. Jak je připravujete? Někteří lidé si myslí, že mattonku z palo santo stačí opláchnout a už ji lze používat, ale důležitá je správná příprava - nechráněné dřevo může velmi snadno popraskat a vytéct. Curado je důležité zejména pro nádoby s yerba maté bez obložení. Trhliny způsobí vylití kapalin. Jak správně připravit nádobu ze dřeva palo santo? Před prvním použitím nádobu důkladně opláchněte studenou vodou, abyste ji zbavili hoblin, a nechte ji vyschnout. Poté stěny pečlivě namažte kvalitním olivovým nebo kokosovým olejem a snažte se tuk důkladně vetřít do dřeva. Matraci nechte asi 1-2 dny odležet, aby se tuk dobře vstřebal - tím ochrání nádherné dřevo před vysycháním. Po této době tuk, který se v nádobě nahromadil, rozetřete hadříkem nebo papírovou utěrkou zpět do stěn. Pro dosažení lepších výsledků můžete postup 2-3krát zopakovat. Jakmile se tuk vstřebá, vypláchněte nádobu teplou vodou a nechte ji oschnout. Takto připravená matrace yerba maté vydrží déle a je odolnější vůči vnějším vlivům.

Dřevěné nádobí Curado - na první pohled:

  1. Nádobu opláchněte studenou vodou, abyste se zbavili zbylých dřevěných třísek, a nechte ji důkladně vyschnout
  2. Stěny formy vymažte olivovým olejem
  3. Matero odstavte asi na 1-2 dny, aby se tuk dobře vstřebal
  4. Tuk, který se shromáždil na dně nádoby, opět vetřete do stěn - pomocí hadříku nebo papírové utěrky
  5. Pro dosažení lepších výsledků můžete kroky 2-4 postupu curado zopakovat
  6. Nádobu opláchněte teplou vodou a nechte ji důkladně vyschnout

Keramické nádoby Curado

Nejpraktičtější volbou mezi všemi typy matero je keramická kalabasa. Pohodlně se používá, snadno se myje a nevyžaduje žádnou zvláštní péči - je jako běžný keramický hrnek. I v tomto případě je však vhodné provést curado. Keramické currado bude nejjednodušší. Keramickou kalabasu můžete před prvním použitím jednoduše opařit horkou vodou a po celé proceduře ji omýt vodou s mycím prostředkem. Hotovo!

Jak se starat o kapiláru po curado?

Curado je pouze začátek péče o plavidlo. Bez ohledu na materiál, z něhož je vyroben, je třeba o každý kontejner řádně pečovat. Nejdůležitějším pravidlem je nenechávat zbytky yerby příliš dlouho, protože vlhkost může způsobit hnilobu a dát nádobě nepříjemnou chuť. Zatímco keramickou macesu lze po takové události důkladně umýt saponátem, shnilou nádobu z organického materiálu pravděpodobně nelze použít. Matrace z přírodního kalabasu je třeba po každém použití důkladně vysušit - nejlépe výlevkou nahoru. Dřevěné matrace by naopak měly být vždy udržovány jemně vlhké - přesušené palo santo se může snadno zlomit. Dobře "přivítaná" nádoba se vám odvděčí tím, že umocní skvělé vlastnosti yerba maté. Krásné, užitečné, v případě palo santo a algarrobo dokonce zvýrazňující chuť a vůni. Záleží jen na vás. Curado je jakýmsi "křtem" nádoby s duší.

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami pro soubory cookie. Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání souborů cookie nebo pro přístup k nim.

V pořádku
pixel