Doporučovaný od 1 900,00 Kč
V nákupním seznamu od
Vytvořte nový nákupní seznam

Druhy a příchutě yerba maté

2023-01-26
Druhy a příchutě yerba maté

Elaborada, despalada, saborizada, tostada a další... Zdánlivě je to jedna yerba mate, ale existuje milion verzí. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými druhy yerba maté a co znamenají exoticky znějící výrazy na obalu? Jak chutná yerba maté z Brazílie a jak z Paraguaye? Jaké jsou nejlepší příchutě yerba maté? Vysvětlujeme!

Despalada nebo elaborada?

Trh s yerba maté je obrovský. Důkazem toho je například široká nabídka produktů v našem obchodě, kde najdete výrobky nejznámějších značek, ale i těch méně známých. Neustále vznikají nové značky a návrhy s novými nápady a neotřelými přístupy k tématu. Ačkoli se jednotlivé produkty od sebe mírně liší, jedno mají společné - základem je sušená rostlina, která pochází z jediné rostliny, Ilex paraguariensis. V závislosti na způsobu výroby, zemi původu nebo přísadách, které doplňují čistou sušenou hmotu v balení, existuje mnoho druhů yerba maté, které lze zjednodušeně rozdělit na despaladu a elaboradu. Rozdíl spočívá v poměru počtu listů a tyčinek v balíčku. Yerba mate despalada obsahuje 90 % listů a maximálně 10 % tyčinek, zatímco elaborada může obsahovat až 35 % tyčinek. Tyto limity přesně definovala argentinská organizace INYM - Národní institut Yerba Mate. Proč je to tak důležité? Zdánlivě bezvýznamné listy a větvičky se liší obsahem kofeinu. Zatímco v listech je kofeinu poměrně hodně, větvičky ho prakticky neobsahují, proto jsou považovány spíše za "výplň" a yerba s velkým množstvím tyčinek je považována za rostlinu se slabším účinkem. Yerba maté, které je zcela bez tyčinek, se nazývá sin palo, zatímco suchý produkt s vysokým podílem větviček se nazývá con palo.

Různé příchutě yerba maté - co najdete v balení?

Prach

Listy a klacíky jsou jedna věc. V některých druzích yerba maté najdete také prach. Někteří říkají, že skutečná síla se skrývá v prachu. Prach z yerba maté je považován za intenzivnější v chuti a vůni a silnější ve svých účincích. Prach dodává nápoji výraznou a silnou chuť. Pro Paraguay je typická vysoce prašná yerba, zatímco výrobky, které obsahují málo pylu nebo neobsahují žádný, jsou někdy na obalu označeny slovem "con bajo contenido de polvo".

Doplňky

Yerba maté se navzdory své intenzivní chuti, která má obvykle charakteristickou hořkost, dobře kombinuje s různými přísadami, nejlépe přírodními, stejně jako samotná yerba. Skvěle se k němu hodí bylinky, ovoce ve všech podobách, jedlé květy nebo koření, které se denně vyskytuje v kuchyni. Přísady poněkud zjemňují chuť yerba maté a vytvářejí jedinečné kompozice plné chuti a vůně, které lákají a vybízejí k ochutnání. Ochucená yerba mates obohacená o přísady bývá označována jako compuesta (španělsky) nebo composto (portugalsky), což znamená "složení, směs". Téměř každá značka yerba maté nabízí kromě klasických produktů také složení obohacené o přísady. Nejoblíbenější a mnohými považovaná za nejlepší jemnou kombinaci chutí yerba maté je "menta limon", směs máty a citronu. Další neméně oblíbenou a jednou z nejlepších příchutí yerby je kombinace s povzbuzující guaranou. Mnozí výrobci se navzájem předhánějí ve vymýšlení originálních kombinací chutí. Mezi ochucenými yerba maté v našem obchodě vedou dvě brazilské značky - Verde Mate Green a Yaguar - a naše nejdoporučovanější příchutě yerba maté jsou: Verde Mate Green Frutos Tropicales, Verde Mate Green Más IQ, Yaguar Energía Guaraná a Yaguar Frutas Dulces.

Aroma

Nikdo nemá rád umělá barviva nebo příchutě. Máme tendenci je spojovat s nezdravými potravinami. Když víme, že jsou ve výrobku, který chceme koupit, hledáme alternativy - bez příchutí a barviv. Bohužel se s nimi setkáváme velmi často a denně. Kromě ovocných nebo bylinných přísad přidávají výrobci yerba maté do svých výrobků také ovocné výtažky, oleje nebo aromata a ochucená yerba se označuje španělským slovem saborizada. Výrobci bohužel jen zřídkakdy uvádějí přesný obsah aromatických látek. Abyste se vyhnuli nákupu yerba maté s umělými příchutěmi, věnujte pozornost popisu. Pokud najdete slovo "aroma" nebo slovní spojení "aroma identické s přírodním", měli byste si koupi takového výrobku dvakrát rozmyslet. To znamená, že má umělé aroma. Tyto druhy yerby mají velmi intenzivní vůni. Yerba maté, které má ve svém složení hodně ovoce nebo bylin, ale je bez umělých aromat, nemá tak intenzivní vůni ani chuť.

Různé druhy yerby v závislosti na způsobu výroby

Různé chutě yerba maté jsou ovlivněny nejen přísadami, které jsou v balení spolu se sušinou, ale také způsobem výroby samotného yerba maté. Tradičně se yerba maté suší kouřem z pražící jámy a koření se několik měsíců až několik měsíců, čímž se získá intenzivní, výrazná chuť s kouřovými tóny. Příkladem je yerba maté z Paraguaye (např. yerba maté Pajarito) nebo Argentiny (např. yerba maté Amanda). Tato intenzita není každému po chuti, a proto se někteří výrobci odklonili od tradice a výrobu trochu vylepšili a nechali paraguayskou cesmínu sušit horkým vzduchem namísto kouře. Takto sušené yerba maté je na obalu označeno sin humo, španělsky "bez kouře". Jedním z nejlepších druhů na vzduchu sušeného yerba maté je organické Soul Mate z Brazílie a naše chutě oslovila zejména varianta obohacená o guayusu - Soul Mate Orgánica Guayusa. Mezi výrobky některých značek najdete také určitý neobvyklý druh yerba maté s přídavkem tostady - jedná se o "praženou" yerbu. Zelené listy cesmíny se po pražení zbarví do tmavě hnědé barvy a yerba získá zcela nové chuťové tóny. Tostada připomíná kávu z obilovin nebo kakao a chutná ještě lépe, když je zalitá mlékem než vodou. Osobně doporučujeme Verde Mate Green Dulcessa obohacený o čokoládu, kokosové vločky a mandle. Mňam!

Každá země má jiné yerba maté

Posledním faktorem, který ovlivňuje rozmanitost chutí yerby, je země původu. Ačkoli všichni obyvatelé zemí, kde se yerba pije, pijí totéž - nálev z rostliny cesmíny paraguayské - každý druh yerba maté se v závislosti na svém původu mírně liší.

Argentinská yerba

Argentina je lídrem v produkci a vývozu yerba maté. Země je domovem největších producentů yerba maté, kteří si získali světové renomé. Typická argentinská yerba maté se vyznačuje poměrně nízkým obsahem prachu a tyčinek - až kolem 30 %. Nejčastěji se vyrábí tradiční metodou, krátkým působením plamenů ohně. Někdy se navíc kouří a obvykle se nechává dlouho zrát.

Brazilská yerba

Hned za Argentinou je v žebříčku produkce a vývozu Brazílie. Je největší zemí Jižní Ameriky a vyznačuje se velkou rozmanitostí. Zajímavé je, že yerba maté je populární prakticky jen na jihu země. V severní části Brazílie je káva králem. Jak je Brazílie rozmanitá, tak rozmanité jsou i preference brazilských pijáků maté, a proto zde vzniklo několik druhů yerba maté. Nejoblíbenější je chimarrão, což je yerba rozemletá na jemný prášek podobný mouce. Při zpracování tohoto druhu yerby se vynechává proces zrání, takže si sušina zachovává šťavnatou zelenou barvu. Chuť a vůně připomíná čerstvou trávu na jarní louce. Pokud se suší kouřem z ohniště, má navíc lehce kouřové tóny. V Brazílii je velké horko, a proto Brazilci rádi pijí yerbu studenou - s ledovou vodou nebo kostkami ledu. Chladná, osvěžující verze yerba maté se nazývá tereré. Tak se také jmenuje další druh brazilské yerby, která se při výrobě připravuje tak, aby chutnala skvěle za studena. Existuje ještě jeden druh yerby z Brazílie, který si evropští milovníci tohoto nápoje oblíbili - maté green neboli zelená yerba maté. Stejně jako u chimarrão se při jeho výrobě vynechává fáze zrání, takže si sušenina zachovává šťavnatě zelenou barvu, a sušení na vzduchu namísto uzení přispívá k velmi jemné chuti. Do balíčku však nepatří jemný prášek, ale středně nakrájené listy, obvykle bez tyčinek.

Paraguayská yerba

V Paraguayi se stejně jako v Brazílii nejraději pije studená verze yerba maté. Po zalití ledovou vodou uvolňuje sušina své cenné vlastnosti stejně dobře jako v horké vodě, ale probíhá to o něco pomaleji a chuť je o něco méně intenzivní. Proto je paraguayské yerba maté silné a výrazné - vyrábí se podle tradice, tj. sušením nad ohněm a za použití kouře. Obvykle jsou také velmi prašné, což dále přispívá k jejich intenzitě.

Uruguayská yerba

Přestože cesmína paraguayská roste i v Uruguayi, yerba maté se v této zemi z ekonomických a obchodních důvodů nepěstuje. Přesto Uruguayci zelený nápoj indiánů kmene Guarani přímo milují! Převážná většina produktů, které jsou k dostání na uruguayském trhu s yerba maté, pochází z Brazílie, ale "uruguaysko-brazilský" typ yerby se od těch, které se pijí v zemi samby, velmi liší. Uruguayské yerba maté má intenzivnější chuť s pocitem hořkosti, ale ne tak intenzivní jako paraguayská odrůda. Kromě listů obsahuje balíček také větvičky a poměrně velké množství prachu.

Druhů yerba maté je nepřeberné množství. Každý si jistě najde něco pro sebe. O jejich mimořádných účincích se nejlépe přesvědčíte, když si je vyzkoušíte na vlastní kůži. Je těžké popsat jejich výjimečnou chuť, vůni a účinky. Abyste si přišli na své, je dobré vyzkoušet různé verze. Od mírnějšího po silný. Od aromatických až po prašné. Užijte si to!

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami pro soubory cookie. Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání souborů cookie nebo pro přístup k nim.

V pořádku
pixel