Doporučovaný od 1 900,00 Kč
V nákupním seznamu od
Vytvořte nový nákupní seznam

Alternativní způsoby přípravy yerby maté

2022-10-11
Alternativní způsoby přípravy yerby maté

Nestihli jste si pořídit žádné příslušenství na pití maté? Zajímá vás, jak si připravit yerbu maté, aniž byste měli matero nebo bombillu? Nebojte se! Máme pro vás několik způsobů, jak si připravit yerbu alternativním způsobem!

V čem můžete pít yerbu maté?

Tradičně se yerba maté pije ve speciální nádobě, které se říká matero nebo kalabása. Nejoblíbenější matera jsou ty ze dřeva, keramiky nebo z plodů tykve. To však neznamená, že pokud nemáte matero, musíte si pití yerba maté odepřít. To v žádném případě! Alternativních způsobů přípravy yerby maté je mnoho. Může to být pití maté ze šálku, sklenice, french pressu nebo džbánku.

French press na přípravu yerby maté

Pokud nemáte vhodné vybavení pro přípravu yerby maté, doporučujeme zkusit french press. V ideálním případě byste měli nasypat do french pressu asi 1/4 objemu nádoby (předpokládáme, že má objem asi 1 l). Toto je ideální porce pro ty, kteří začínají své dobrodružství s yerbou maté. Nevýhodou této metody je, že takto nasypaná yerba zůstává ve french pressu delší dobu a to až do té doby, než si znovu nalijete maté do vašeho šálku. Nápoj se tak stává časem hořčí a hořčí. Tento způsob je ideální pro 2 osoby. Připravíte 2 porce yerby, které téměř okamžitě nalijete do hrnečků nebo šálků. Pokud si chcete yerbu uvařit jen pro sebe, je lepší použít menší french press. Tím se vyhnete dlouhé době louhování.

Yerba mate ve džbánku

Příprava ve džbánu je velmi podobná té v french pressu. Nasypte správné množství směsi a zalijte vodou o teplotě přibližně 80° Celsia. Chvíli počkejte, než se yerba vyluhuje, a pak ji nalijte do šálků. Nejlepším způsobem, jak to udělat, je použít sítko, které vám umožní směs odfiltrovat. Nezapomeňte, že yerba ve džbánu nesmí zůstat příliš dlouho. Nezapomeňte, že yerba se louhuje neustále bez ohledu na teplotu vody, a tím se stává nápoj silnějším.

Yerba maté v sáčcích

Maté v sáčcích je nejjednodušším řešením ze všech výše nabízených. Nepotřebujete sítko ani french press - stačí vám šálek. Někteří tvrdí, že yerba v sáčcích není to samé. Nápoj je mnohem slabší a jemnější než maté z matera. Výhodou je jednoduchá příprava, ideální například k snídani, kdy není tolik času, ale šálek maté si odepřít nechcete.

Hrnek nebo sklenice? Jak se připravuje maté v hrnku?

Právě začínáte své dobrodružství s yerbu maté? Koupili jste si svůj první balíček yerby, ale ještě jste neměli čas pořídit si speciální vybavení. Zajímá vás tedy, zda je možné pít yerbu z obyčejného šálku? Je to vůbec možné a je to správné? Yerba maté se nedá připravit jako čaj, ale dá se připravit v hrnku, aniž byste se udusili drobnými lístky a větvičkami cesmíny. Je to jednoduché! Pojďme se na to podívat. Pít maté můžete jak chcete. Neexistuje jediný správný způsob, jak to udělat, ani striktní pravidla, která byste museli dodržovat. Pití yerby maté v obyčejném hrnku nezmění jeho chuť ani vlastnosti, ani se tím nedopustíte žádného trestného činu. K pití yerby maté můžete použít jakýkoli keramický hrnek nebo sklenici. Směs můžete vložit do obyčejného sítka nebo do praktického uzavíratelného sítka. Každé z těchto sítek musí být dostatečně velké, aby se do ní vešlo odpovídající množství směsi. Nenaplňujte více než do ¾ sítka, protože při zalití vodou směs nabobtná. Yerbu zalijte vodou o teplotě přibližně 80° Celsia. Po té maté na několik minut přikryjte. Jak dlouho se má yerba maté louhovat v šálku nebo sklenici? To vše závisí na tom, jak silnou yerbu chcete pít. Čím déle se usušená cesmína paraguayská namáčí, tím intenzivnější chuť a povzbuzující účinky nálev má.

Jak jinak si můžete připravit yerbu maté v hrnku?

Dalším způsobem přípravy yerby maté přímo v hrnci. Nasypte do něho směs, zalijte vodou nanejvýš 80 stupňovou a nechte louhovat. Připravené maté pak můžete přelít do šálku přes sítko. Pokud jste si již koupili bombillu, můžete pít yerbu v běžném šálku stejně jako by jste to dělali, kdyby jste měli matero. Nezáleží na tom, jakou nádobu použijete. Na dno hrnku dejte malé množství yerby maté (záleží na vás, kolik ho tam dáte, ale pro začátek doporučujeme asi 15 g - čím více ho tam dáte, tím silnější bude mít yerba maté chuť a účinek), přikryjte hrnek rukou, otočte ho dnem vzhůru a jemně s ním zatřeste, aby se prach a drobné části rostlin při pití hotového nápoje neusazovali v bombille. Poté opatrně hrnek nakloňte zpět do původní polohy a postavte jej pod úhlem 45 stupňů tak, aby směs zůstala na jedné straně stěny hrnku. Nalijte do hrnku trochu vychlazené vody o teplotě nejvýše 80 °C a zaměřte se na místo, kde je vidět dno hrnku. Nejdůležitějším pravidlem je nezalévat yerbu maté vroucí vodou, protože nálev by byl hořký a nechutný. Pokud nemáte teploměr - stačí počkat asi 4-10 minut po varu vody, dokud nevychladne. Přesná doba závisí na materiálu konvice, ve kterém vaříte vodu. Pokud nechcete čekat, můžete také smíchat vroucí vodu se studenou vodou o pokojové teplotě nebo do ní hoďte 2 kostky ledu. Po prvním zalití yerby počkejte dokud směs nabobtná a poté ji doplňte vodou znovu. Palcem ucpěte otvor bombilly, protože tak se vyhnete jejímu ucpání. Pak ji vložte do hrnečku. Bombillou nemícháme! Počkejte několik málo minut a je hotovo. Yerbu maté můžete zalít několikrát, dokud neztratí svou chuť a sílu.

Ačkoli je možné pít yerbu maté v běžném hrnku a je úplně jedno, jakou nádobu použijete, rozhodně doporučujeme připravovat ho ve speciálním "hrnku" na pití yerby, matero - zaoblené nádobě, jejíž charakteristický tvar umožňuje, aby nápoj zůstal déle teplý. Slovo "matero" nebo jinak "mat" pochází z jazyka indiánů kmene Ketchua. V jejich jazyce znamená "mati" nádobu na pití. Tradiční matero se vyrábí ze dřeva - nejoblíbenější je palo santo nebo algarrobo. Dalším typem matera je kalabása - vyrábí se ze sušených a vydlabaných plodů tykve. V Paraguayi se k pití tereré (studená verze yerby maté) používá matero zvané guampa - podlouhlá nádoba, která se obvykle vyrábí z hovězího rohu. Nejoblíbenější jsou pro svou dostupnost a snadné použití matera z keramiky - nevyžadují žádnou speciální přípravu před prvním použitím, lze je snadno umýt, nehnijí, pokud v nich necháte mokrou směs, a jsou relativně levné. Naopak v dřevěných materech se doporučuje čas od času zanechat mokrou směs přes noc a ráno vysypat a nechat matero “odpočinout” - vyschnout. V našem obchodě najdete různé druhy mater a kalabás. Většina z nás má vlastní zkušenosti s přípravou svého prvního maté. Některé to teprve čeká. Doufáme, že jsme vám tímto článkem alespoň trochu pomohli. Nebo máte jiné nápady na alternativní vaření maté? Napište nám.

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami pro soubory cookie. Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání souborů cookie nebo pro přístup k nim.

V pořádku
pixel