Doporučovaný od 1 900,00 Kč
V nákupním seznamu od
Vytvořte nový nákupní seznam

Yerba maté se šťávou. Seznamte se s terere ruso

2023-04-20
Yerba maté se šťávou. Seznamte se s terere ruso

Konec května nás pravděpodobně překvapí velmi vysokými teplotami. Při hledání chládku a osvěžení mnoho z naší posádky přejde na tereré slurping. Studená yerba je osvědčený způsob, jak bojovat s účinky tepla. Porce sušeného ovoce, dobře vychlazená voda a případně pár kostek ledu. Klasický. Co takhle vyměnit starou dobrou H2O za šťávu? Speciálně pro vás jsme se rozhodli otestovat řešení, které Jihoameričané často a rádi využívají. Není to náhoda – brzy slavíme Světový den šťáv! Zveme vás ke čtení.

Tereré – studená yerba maté

Listy a větvičky cesmíny paraguayské jsou plné kofeinu, vitamínů a minerálů. Jejich neocenitelné vlastnosti se nejlépe uvolňují nejen působením horké vody, ale i velmi nízkých teplot. Ledově vychlazený nápoj na bázi cesmíny se nazývá tereré, což je slovo odvozené od sykavého zvuku, který se ozve, když materovi dojde voda. Tereré v horkých dnech dokonale ochladí a uhasí žízeň. Kromě studené vody, kostky ledu, čerstvé bylinky, latinsky zvané yuyos - nejoblíbenější jsou: máta, burrito, citronová verbena, sarsaparilla, zázvor... - nebo kousky šťavnatého ovoce, např. citron, pomeranč, meloun, broskev nebo jablka. V zemích Jižní Ameriky, kde může v létě teplota vzduchu dosahovat až 50 °C, je vychlazený nápoj opravdovým darem z nebes. Zklidňuje následky všudypřítomného horka, chladí, osvěžuje, zahání žízeň a dodává energii potřebnou k akci. V roce 2020 byla paraguayská tradice pití studené yerby zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví, díky čemuž je tereré spojeno především s Paraguayí. Studená yerba mate se pije také v Argentině, Brazílii a dokonce i v Bolívii. Původně se tereré pije ve speciální nádobě – guampa, která je vyrobena z hovězího rohu nebo kopyta. Paraguayci nebo Argentinci si s sebou většinou berou i velkou, velmi prostornou termosku naplněnou ledově studenou vodou, díky které mohou kdykoliv pít studenou yerbu.

Pár faktů z historie. Kdo vynalezl terere?

Existuje několik příběhů souvisejících s tradicí pití yerby ve studené formě. Pozadím prvního z nich je paraguayská válka, nejkrvavější konflikt v dějinách Jižní Ameriky, který se odehrál v letech 1864-1870. V nerovném boji se střetly armády Paraguaye a na opačné straně armády Brazílie, Argentiny a Uruguaye. Legenda praví, že vojáci na obou stranách, unavení tropickým vedrem, si ve vojenských operacích dělali časté přestávky, aby vypili svou milovanou yerbu a nabrali sílu. K přípravě yerby potřebovali horkou vodu, což vyžadovalo zapálení ohně, a to často prozrazovalo jejich postavení v džungli. Začali tedy cesmínu polévat studenou vodou, což nejen snížilo riziko odhalení nepřítelem, ale také se ukázalo jako skvělý způsob, jak se vypořádat s úmorným horkem.

Podobná strategie byla použita o desetiletí později ve válce o Gran Chaco mezi Paraguayí a Bolívií ve 30. letech 20. století. Tato oblast měla být bohatá na ropu, což se nakonec ukázalo jako falešné. Během tohoto střetu byli vojáci, neschopní zapálit ohně, aby ohřívali vodu, nuceni připravit studenou yerbu. Zřejmě se od tohoto okamžiku začalo v Jižní Americe pít tereré ve velkém, což se mylně považovalo za původ této tradice. Je však pravda, že yerbu ve studené verzi pili o stovky let dříve indiáni Guarani, když sušené a rozdrcené listy a větvičky cesmíny zalévali ledově studenou vodou přímo od zdroje.

Během Chaco války se zrodila tradice pití yerba maté s džusem. Na paraguayské straně bojovalo mnoho ruských vojáků. Většina z nich byli uprchlíci, kteří utekli po Říjnové revoluci. Jak víte, v těch dobách nebyl mate mimo Jižní Ameriku znám. Nováčci zpoza oceánu, nezvyklí na hořkost nálevu, si na cizí chuť jen těžko zvykali. Místo vody začali k přelévání yerby používat studené ovocné šťávy, jejichž sladkost účinně neutralizovala suchý charakter nápoje. Postupem času si mezi Paraguayci získala oblibu i ovocná variace tereré de jugo, což ve španělštině znamená „tereré se šťávou“. Jako pocta průkopníkům této neobvyklé modifikace maté se začalo označovat jako tereré ruso, neboli „ruské tereré“.

Tereré ruso – vyrábíme si vlastní yerba maté se šťávou

Po krátkém historickém úvodu můžeme přejít k našemu matematickému experimentu. Nejprve připomeňme, že datum našeho vstupu není náhodné. Dnes slavíme Světový den džusů. 30. květen je ideální čas připomenout, že každý z nás by měl denně sníst alespoň pět porcí zeleniny a ovoce. Zeleninové, ovocné nebo míchané šťávy jsou rychlým, zdravým a chutným způsobem, jak doplnit vaše každodenní potřeby. Je to nejen slušná dávka vitamínů a minerálů pro tělo. Ovocné a zeleninové šťávy s dobrým složením pomáhají udržovat štíhlou linii, zdravou pokožku a krásné vlasy.

Pojďme konečně k nejdůležitější části našeho příspěvku, tedy sladko-ovocnému experimentu. Jako základ pro sladké yerba maté jsme zvolili zelené, brazilské Verde Mate Green Tereré. Jak název napovídá, sušená odrůda je určena ke konzumaci za studena. V naší kanceláři se shodneme, že je to jedna z nejlepších možností, jak se zchladit. Jeho charakteristickým znakem je komplexní, ale příjemně vyvážená kompozice celku. Obsahuje goji bobule, kostky ananasu, citronovou trávu, pomerančovou kůru a mátu. Rozhodli jsme se vyzkoušet, jak by takový mix fungoval v kombinaci se sladkými nápoji. Připravili jsme: jablečný džus, pomerančový džus, jahodový nektar a mučenkový nektar. Tereré „svařovací“ teplota musí být velmi nízká, takže jsme nezapomněli ani na zásobu ledu. Každá ze čtyř tykví byla asi z poloviny plná sucha. Každý z nich jsme doplnili postupně čtyřmi různými šťávami a pár kostkami ledu. Počkali jsme několik minut, než se sucho protáhlo, a mohli jsme to zkusit. Příprava celého trvala o něco déle než v případě hot brew. Vlastnosti yerby se pod vlivem studené kapaliny uvolňují mnohem pomaleji.

Jak chutná studená yerba se šťávou? Účinky experimentu

Pár minut trpělivosti a konečně můžeme ochutnávat! Yerba s pomerančovým džusem šla jako první. Použili jsme přímo vymačkanou šťávu, bez přidaného cukru. Jemná sladkost celkem dobře koresponduje se sušším celkem. Je hodná! Pak tam bylo jablko, také 100% ne z koncentrátu. A opět pozitivní překvapení. Hořkost maté dokonale spojená s osvěžující chutí tohoto ovoce! Opravdu skvělá kombinace. Nápoj z mučenky, který jsme si pro experiment koupili, měl nádech sladkosti a docela dost charakteristickou kyselost. Po nalití bylo maté chutné. Nabyli jsme však dojmu, že celku rozhodně dominovala výraznost mučenky. Nakonec jsme měli jahody. Hustý a sladký nektar dopadl na výbornou v kombinaci s yerba maté a ledem. Při následných povodních jsme ji trochu zalili a stále chutnala skvěle. Vybrat ten nejlepší džus pro tereré je obtížná záležitost. Každý z plodů se s yerbou jinak skládá a po svém reinterpretuje její suchý charakter. Vyplatí se tedy experimentovat s různými příchutěmi a přísadami, abyste vytvořili to nejlahodnější, nejstudenější a nejsladší yerba maté, které bude vyhovovat vašemu vkusu.

Jak vidíte, stačí trocha fantazie, abyste okořenili svůj matematický zážitek. Místo vyhlašování vítěze této konfrontace doporučujeme uspořádat podobnou ochutnávku u vás doma. Neváhejte nás informovat o účincích vašich experimentů! Na zdraví!

Doporučujeme

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

90,00 Kč hrubý/1ks(360,00 Kč / kg hrubý)
Taragui Energia 0,5kg

Taragui Energia 0,5kg

120,00 Kč hrubý/1ks(240,00 Kč / kg hrubý)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

150,00 Kč hrubý/1ks(300,00 Kč / kg hrubý)
 Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

190,00 Kč hrubý/1ks(380,00 Kč / kg hrubý)
pixel