Hloh – superpotravina, kterou jste ještě neznali

Hloh je jedinečný strom, opředený tajemnými legendami a mýty, který nelze minout. Na jaře je pokryta mořem krásných bílých květů a na podzim z jejích větví visí trsy zralých červených plodů. Jak se ukazuje, hloh není jen půvabnou ozdobou luk, parků a ulic. Je to také skutečná pokladnice zdraví. Jaké vlastnosti má hloh a na co pomáhá? Snižuje hloh krevní tlak? Pojďme to zkontrolovat!
Hloh – rostlina, kterou každý zná, ale ne každý ji ocení
Hloh je malebný keř nebo malý strom, jehož vzhled si jistě každý spojí. Má tmavě zelené, pilovité listy, které tvarem připomínají listy petržele. Větvičky jsou pokryty ostrými trny. Nejcharakterističtější jsou však bílé nebo růžové květy se žlutými tyčinkami uprostřed a šarlatově červenými kulatými plody, které na jaře a na podzim zdobí krajinu měst a vesnic. Hloh patří do čeledi růžovitých – je blízce příbuzný mimo jiné růží, aronie, ostružin nebo lesních jahod. Vyskytuje se v Severní Americe, Evropě a Asii a celosvětově je známo až tisíc druhů této rostliny. Kromě okrasné hodnoty má hloh mnoho dalších využití. Cenné je z něj získané dřevo, které je velmi tvrdé a odolné. Vyrábějí se z nich nástroje, násady a vycházkové hole. Je také velmi dobrým palivovým materiálem - při spalování vytváří vysokou teplotu. Větve, plody, kůra, listy i kořeny hlohu jsou plné barviva, které se používá k různým účelům. A co víc, plody, květy a dokonce i listy se dají jíst – ve formě nálevů, tinktur či zavařenin, a to i syrové. Jsou nejen chutné a zajímavé, ale také zdravé!
Kouzla a magie s hlohem v hlavní roli
Rostliny vždy přitahovaly pozornost lidí. Protože neměly nástroje k jejich důkladnému studiu, byly objeveny jejich vlastnosti nebo jim byly připisovány ne zcela pravdivé účinky. Některé rostliny se staly téměř symbolickými a dokonce získaly auru tajemna a magie. Hloh byl rozhodně jednou z těchto rostlin. Věřilo se, že má velkou moc a sílu. Trny, které pokrývají jeho větve, měly chránit před démony, čarodějnicemi, strigoji a upíry. Děti, na ochranu před účinky kouzla, se koupaly v odvaru listů a plodů rostliny. Hloh byl také symbolem smrti a lásky. Věřilo se, že má moc oddělit svět živých od světa mrtvých, a proto byl zasazen do blízkosti hrobů, aby k lidem po smrti nepřicházely zbloudilé duše. Hlohový keř se objevil v legendě o Tristanovi a Isoldě - propletl se a spojil hroby milenců a stal se symbolem lásky silnější než smrt. Hloh byl také symbolem naděje, věřilo se, že je lékem na zlomené srdce a ve Velké Británii a Irsku je populární pověra, že trhat a ničit keře hlohu je smůla. Hloh se mnohokrát objevil v antické mytologii, stejně jako v literatuře. Adam Mickiewicz zmínil hloh mezi „dětmi lesa“ v Pan Tadeusz. Rostlina se objevuje také v básních Marie Konopnické, Edmunda Wasilewského a Leopolda Staffa. Zajímavostí jsou četné lidové názvy hlohu, z nichž některá dnes znějí opravdu vtipně, např. kolidupa, bolen, čert hrušky nebo nebeská jablka. Tyto názvy odkazovaly na vzhled plodů, „múčnatou“ strukturu dužiny a přítomnost dlouhých vyčnívajících ostnů na větvičkách.
Proč je hloh tak cenná rostlina?
Plody, květy a listy hlohu mají podobné chemické složení, proto mají podobné vlastnosti. Obsahují skutečnou pokladnici cenných organických látek a minerálů. Jsou bohaté na zdravé sacharidy, vlákninu, bílkoviny a organické kyseliny. Mezi nejdůležitější minerální látky patří: vápník, fosfor, draslík, hořčík a sodík a v menším množství: chrom a železo. Hloh je bohatý i na vitamín C. Nejdůležitější jsou však polyfenoly a flavonoidy, které podporují organismus v boji proti volným radikálům a účinkům oxidačního stresu. Už víme, co v něm je, a k čemu je hloh dobrý?
Hloh - vlastnosti a použití
Hloh je neobvyklá rostlina – nejen co se symboliky a magie týče. Jak dokazují četné vědecké studie, hloh má ve skutečnosti mnoho cenných vlastností. Příznivě podporuje činnost kardiovaskulárního systému, snižuje krevní tlak. Ne nadarmo je extrakt z hlohu běžnou složkou přípravků na snížení krevního tlaku. Sloučeniny v něm obsažené také přispívají ke snížení cholesterolu v krvi a působí antioxidačně. Hloh má také protizánětlivé a antibakteriální účinky a podporuje fungování imunitního systému. V tradiční čínské medicíně je hloh považován za lék na zažívací potíže a další neduhy související s trávicím systémem. Plody hlohu jsou výživné a syté. Existují zprávy, že bobule hlohu, které zůstanou na větvích během zimy, by mohly zachránit lidi před hladem.
Jak využít hloh? Čaj nebo tinktura?
Hloh má široké využití v kuchyni – nejen pro své cenné vlastnosti, ale také pro svou jedinečnou chuť a vůni. Jak jsme již zmínili, můžete jíst jak plody, květy, tak listy hlohu. Tmavě zelené, zubaté listy lze přidávat například do salátů. Na bázi sušených listů a květů si můžete připravit i aromatický nálev. Takový hlohový bylinkový čaj může být chuťově značně hořký a nepříjemný na pití, proto se vyplatí přisladit si ho trochou medu. Plody hlohu mají příjemnou, sladkou chuť. Trochu připomínají bobule divoké růže nebo jeřábu. Sušené plody lze přidávat do nálevů z bylinek, čaje nebo yerba maté, stejně jako květy a listy. Ze syrového ovoce můžete vyrábět zavařeniny - džemy, pyré a želé, vyrábět tinktury a dokonce i víno. Vymáčknete z nich i čerstvou a velmi zdravou šťávu.
Má hloh vedlejší účinky?
Odborná literatura neuvádí žádné závažné vedlejší účinky hlohu, ale vyplatí se řídit se jednoduchým pravidlem – čeho je moc, je nezdravé. Konzumace příliš velkého množství nálevu z květů a listů hlohu nebo džemu z jeho plodů může mít za následek zažívací potíže. Studie také ukázaly, že nadměrná konzumace čaje a přípravků z hlohu může způsobit závratě a bolesti hlavy, ospalost a bušení srdce. Kvůli vlivu rostliny na oběhový systém by lidé trpící srdečními chorobami a hypertenzí měli k tomuto tématu přistupovat opatrně a poradit se nejprve se svým lékařem.
Yerba maté s přídavkem hlohu
Sušené květy nebo listy hlohu lze přidat do čaje nebo yerba maté - vnesou do každé kompozice zajímavé tóny. Jak se ukázalo, hloh se dobře kombinuje s charakteristickou, intenzivní a hořkou cesmínou paraguayskou a je obzvláště dobrý v bylinných a bylinně-ovocných kompozicích. V našem obchodě najdete několik hotových variací s přidáním této mimořádné rostliny. Doporučujeme především "pivní" nápoje yerba od Verde Mate Green - IPA a Radler, ve kterých hraje hlavní roli chmel a jemný hloh podtrhuje jeho příjemnou hořkost. Zvláště zajímavou kompozicí je paraguayská guaranská divoká džungle, ve které květy hlohu doprovázejí takové doplňky, jako je jeřáb, ginkgo biloba, šípky a zrna ostropestřce mariánského. Naopak ve variacích Yaguar Kiwi a Verde Mate Green Pineapple je květ hlohu příjemným pozadím ovocných chutí. Doporučujeme vyzkoušet každý z těchto návrhů!