Doporučovaný od 1 900,00 Kč
V nákupním seznamu od
Vytvořte nový nákupní seznam

Yerba maté a teplota - jaká je její optimální teplota?

2023-07-25
Yerba maté a teplota - jaká je její optimální teplota?

Ačkoli se způsob přípravy yerby maté zdá mnoha lidem komplikovaná, ve skutečnosti si stačí zapamatovat několik jednoduchých pravidel. Vysvětlíme vám, jaká teplota je pro přípravu yerby maté optimální a proč je tak důležitá. Pokud se chcete naučit, jak správně připravovat yerbu maté, jste srdečně vítáni!

Yerba maté - nápoj síly od indiánů Guaraní

Začněme od začátku. Yerba maté je nálev z cesmíny paraguayské, která se ve svém přirozeném prostředí vyskytuje v Jižní Americe na hranicích Argentiny, Paraguaye, Brazílie a Uruguaye. Historicky tyto oblasti obývali indiáni kmene Guarani a právě oni objevili zázračné vlastnosti této rostliny. Před stovkami let si všimli, že jim listy cesmíny dodávají energii, zvyšují koncentraci a snižují pocit hladu. Indiáni tehdy jednoduše žvýkali syrové listy. Později začali ze sušených a drcených listů cesmíny připravovat nálev. Yerba maté byla tajemstvím a o zázračných vlastnostech božské rostliny věděli jen indiáni. To platilo až do příchodu jezuitů do Jižní Ameriky. Ti poznali život a kulturu indiánů a jejich oblíbený nápoj je nadchl. Jezuité, i když to nebyla snadná cesta, přivezli yerbu maté do Evropy, díky čemuž si pomalu začala získávat oblibu. Dnes o tomto báječném nápoji ví stále více lidí na celém světě. Příprava a pití yerby maté je magický rituál. Jsou k němu potřeba speciální nástroje: matero, nádoba, v níž se yerba připravuje, a bombilla, trubička, kterou se nálev pije. Než se do matera nalije voda, je třeba provést několik kroků, které pití yerby usnadní a zpříjemní. Záleží na množství směsi, způsob, jakým je umístěna v materu, a teplota vody, která se na cesmínu nalije. Na první pohled se to může zdát složité, ale když se do tohoto kouzelného světa ponoříte trochu hlouběji, rychle se v něm zdokonalíte.

Při jaké teplotě mám připravovat yerbu maté? Proč yerbu nezalévat vroucí vodou?

Lidé, kteří yerbu maté neznají, si ji někdy pletou s čajem. Yerba maté není čaj - ačkoli mají mnoho společného, hlavní rozdíl spočívá v tom, že oba nálevy se získávají ze dvou zcela odlišných rostlin. Faktem však je, že sušená yerba maté svou formou poněkud připomíná čaj nebo jiné bylinné směsi. Ty se obvykle zalévají vroucí vodou. Jejich příprava je triviální - převaříme vodu, do šálku vložíme sáček s čajem nebo bylinou, zalijeme ještě bublající vroucí vodou a počkáme několik minut, než se vyluhuje. Celé to trvá doslova pár minut. Podobnost s čajem naznačuje podobný způsob přípravy yerby maté. Nic však nemůže být dále od pravdy. V případě nálevu z yerby maté není věc tak jednoduchá - voda nesmí být příliš horká a zalití směsi čerstvou vroucí vodou nepřipadá vůbec v úvahu! Stejně tak nesmí být příliš studená. Jaká je tedy ideální teplota pro louhování yerby a proč je tak důležitá? Vždyť právě teplota vody určuje vlastnosti nálevu i jeho chuť.

Jaká je optimální teplota vody pro přípravu yerby maté?

Správná teplota vody pro přípravu yerby maté je jedním z nejdůležitějších pravidel pro přípravu tohoto nápoje bohatého na kofein, vitamíny a minerály. Při přípravě yerby můžete vynechat jak použití speciálního matera tak zhotovení “kopečku” z yerby. Můžete také použít běžný spařovač na čaj a nepoužívat bombillu. Teplota spaření yerby však musí být vždy správná. Yerba zalitá vroucí vodou nebo vodou, která příliš vychladla, bude nechutná a bez pozitivních účinků. Pokud tedy chcete pít yerbu tak, abyste z ní získali to nejlepší, musíte ji správně připravit. Optimální teplota vody, kterou se má sušená yerba zalít, je přibližně 70-80 stupňů Celsia. Vyšší teploty způsobí, že se listy "spálí" a sníží se obsah kofeinu v nálevu, což je špatná zpráva pro lidi, kteří pijí yerbu maté hlavně pro její povzbuzující vlastnosti. Vroucí voda navíc způsobuje, že nálev získává příliš hořkou chuť, což často vadí i pokročilým milovníkům maté. Příliš studená teplota vody zase způsobuje, že nálev je slabý a nestimuluje tolik, jak by měl. Také neuvolňuje plně své chuťové a aromatické vlastnosti. Příliš horká nebo příliš studená voda může zkazit chuť i té nejlepší yerby maté!

Jak přesně zjistit teplotu vody yerby? Základní příslušenství

Zjistit správnou teplotu vody pro zalití sušené cesmíny nemusí být tak snadné, jak se zdá. Zvláště na začátku dobrodružství s matém. Špatně spařená yerba, příliš hořká a slabá, může odradit lidi, kteří se s touto chutí setkávají poprvé. Jak tedy yerbu maté správně připravit? Jak zkontrolovat, kolik má voda stupňů? Můžeme to udělat " pocitově", když po uvaření vody počkáme asi 4-10 minut, aby voda vychladla na správnou teplotu. Tato doba závisí na materiálu konvice nebo nádoby, do které budeme vodu nalévat, aby vychladla. A existuje metoda pro přesnou kontrolu teploty vody pro yerbu? Abyste mohli přesně kontrolovat teplotu vody, můžete si pomoci speciálním analogovým teploměrem nebo konvicí se zabudovaným teploměrem. Nejedná se o nezbytné pomůcky pro přípravu yerby maté a snadno se bez nich obejdete, ale tyto doplňky jsou jistě užitečné, zejména pro ty, kteří s yerbou maté teprve začínají!

Jak používat teploměr při přípravě yerby maté?

Jak zjistíte teplotu vody na teploměru? Je to snadné! Teploměr se skládá z číselníku, na kterém je vyznačen rozsah teploty (obvykle 0 až 100 stupňů Celsia), a sondy. Analogový teploměr má dlouhou měřicí stupnici, která je obvykle ukryta v praktickém pouzdře. Pouzdro má navíc často klip, který usnadňuje umístění teploměru například do vysokého džbánu. Každý typ teploměru je velmi citlivý, takže měří teplotu s velkou přesností. Sondu analogového teploměru (po sejmutí pouzdra) vložíte do vroucí nebo právě ohřívané vody a počkáte, až na ukazateli začne být patrná požadovaná teplota. V případě konvice s integrovaným teploměrem je vše ještě jednodušší - stačí konvici v příslušnou dobu vypnout nebo počkat, až voda uvnitř vychladne na optimální teplotu. Teploměr pro kontrolu teploty vody na přípravu yerby maté je pomůcka, která vám vstup do světa maté výrazně usnadní! Kromě toho je užitečný nejen pro přípravu yerby maté, ale také pro přípravu pokrmů. Můžete jej použít například k měření teploty pečícího se koláče nebo pečeně.

Studená yerba maté!

Jak jsme již zmínili, optimální teplota vody pro yerbu maté je přibližně 70-80 stupňů. Při koupi konkrétního výrobku se však vyplatí věnovat pozornost doporučením výrobce - stává se, že některé druhy yerby maté je třeba spařovat jiným způsobem. Například některé směsi jsou určeny výhradně pro přípravu tereré, neboli studené yerby maté. Studenou podobu yerby s oblibou pijí zejména Paraguayci, a to kvůli horkému podnebí a vysokým teplotám, které v Paraguayi panují. V tomto případě platí, že čím studenější voda, tím lépe - porci sušené yerby můžete dokonce zalít vodou nebo džusem s přidáním pár kostek ledu! Takto připravený nápoj poskytne dokonalé povzbuzení, osvěžení a v horkých dnech jistě přinese úlevu. Směsi Tereré můžou obsahovat také bylinné nebo citrusové přísady, které ještě více zvýrazní pocit svěžesti.

Doporučujeme

Yerba Verde Mate Green Terere 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Terere 0,5kg

190,00 Kč hrubý/1ks(380,00 Kč / kg hrubý)
Analogový teploměr

Analogový teploměr

130,00 Kč hrubý/1ks
Yerba Mate Starter

Yerba Mate Starter

200,00 Kč hrubý/1soubor
pixel