Příslušenství na yerbu maté. Co je nejlepší? Jak si vybrat?
Abyste si mohli vychutnat "zelené zlato" indiánů Guaraní a s potěšením se tak mohli těšit z jeho cenných vlastností, tak se vyplatí vybavit se kvalitním vybavením na pití yerby maté. Existuje několik pomůcek nezbytných pro pohodlnou přípravu a konzumaci nálevů z cesmíny paraguayské. Poradíme vám, které příslušenství pro yerbu maté se vyplatí mít po ruce!
Která nádoba na yerbu maté je ta pravá?
Nejzákladnějším příslušenstvím pro přípravu yerby maté je matero, což je nádoba, ve které se připravuje nálev z cesmíny paraguayské. Indiáni Guarani původně žvýkali čerstvě natrhané listy cesmíny. Ty jim dodávaly energii a zlepšovaly koncentraci před lovem. Později domorodí obyvatelé Jižní Ameriky zjistili, že ze sušených cesmínových listů lze připravit jejich zalitím vodou výluh. Ukázalo se, že takový nápoj vykazuje stejné vlastnosti jako syrové listy. K přípravě nálevu byla zapotřebí nádoba. První nádoby na přípravu yerby maté byly vyrobeny ze dřevnatého, baňatého plodu kalabásy, jinak známé jako dýně calebasa. O tom, jak se takové matero připravuje, jsme více psali zde. V dnešní době se tento typ nádoby stále používá k přípravě a pití yerby, ale to hlavně v jihoamerických zemích. V ostatních zemích se pro nádoby z pravé kalabásy rozhodují spíše skutečně oddaní příznivci yerby maté. Kromě poměrně vysoké ceny vyžadují přírodní kalabásy také trochu více úsilí, pokud jde o jejich udržování. Pokud vám tedy záleží na pohodlném čištění a údržbě, rozhodněte se pro nejoblíbenější keramické nádoby. Její největší výhodou je, že je lze mýt v myčce nádobí spolu s ostatním nádobím. Můžete je bez obav mýt mycími prostředky a nezplesniví, ani když v nich necháte několik dní (doufejme, že ne příliš dlouho!) mokrou směs. Keramická matera jsou také poměrně levné, běžně dostupná v mnoha obchodech s yerbou maté nebo dokonce i na tržnicích a vyrábějí se v mnoha barevných variantách a různých nápaditých designech. Dřevěná nádoba je naproti tomu lahůdkou pro každého milovníka rituálů yerby maté. V našem obchodě najdete mezi nezbytným vybavením pro yerbu maté také matero palo santo, nádobu vyrobenou z posvátného stromu. Jeho vůně a jemná příchuť se uvolňuje, když je nápoj teplý, a dodává mu tak jedinečnost. Stejně jako přírodní matero z kalabásy, vyžaduje nádoba ze dřeva palo santo speciální údržbu, která může být poněkud nepohodlná, avšak stojí za to si ji pořídit, protože jedině tak pocítíte skutečné kouzlo rituálu pití yerby.
Jaká je nejlepší bombilla?
Dobrá nádobka na yerbu je polovina úspěchu, pokud jde o sestavení sady nezbytných doplňků pro pití yerby. Druhou polovinou je bombilla, což je kovová (nebo dřevěná či bambusová) trubička zakončená filtrem, jejíž úkolem je oddělit sedlinu od nápoje. Indiáni kmene Guarani sice zjistili, že listy cesmíny lze konzumovat ve formě nálevu z nich připraveného, ale zpočátku nápoj cedili přes zuby, což bylo velmi nepříjemné. Prvním prototypem bombilly byl kus rákosu nebo bambusu, který byl na jednom konci ucpaný a děrovaný, aby se nápoj filtroval. Metodou pokusů a omylů byl tento vynález zdokonalen a dnes můžeme používat nám dobře známou bombilu. Jaká by měla být? Při výběru této pomůcky je vhodné se řídit druhem směsi, ze které se nálev připravuje. Například pro typicky brazilské chimarrao, které má velmi jemnou strukturu a je rozemleté téměř na konzistenci podobnou mouce, se doporučuje použít bombillu typu bomba vybavenou širokým kulatým filtrem s otvory, které zabraňují ucpání. Mezi milovníky yerby maté jsou nejoblíbenější bombillas ve tvaru čajové lžičky. Jedná se o zdaleka nejuniverzálnější typ brčka na yerbu maté. Jediným problémem tohoto typu bombilly je, že se do ní může dostat prach z velmi prachové směsi, což může mít za následek diskomfort při konzumaci yerby maté. V naší nabídce naleznete také bombillas s dvojitým a trojitým filtrem, které jsou vhodné zejména pro pití nápojů ze středně a hrubě rozemleté yerby. Co se týče materiálu, ze které jsou bombilly vyrobené, tak nejfunkčnější jsou bombillas z nerezové oceli nebo alpaky, které jsou odolné a snadno se udržují. Bombillas z nerezové oceli jsou relativně levné a v obchodech s yerbou maté běžné. Bombillas z alpaky jsou vyšší třídou příslušenství a to zejména pro ty, kteří ocení nejen odolnost materiálu použitého k jejich výrobě, ale také jejich estetický vzhled.
Ostatní příslušenství na yerbu maté
Nabízíme také řadu dalších stejně užitečných pomůcek pro přípravu yerby maté. Mezi nimi stojí za zmínku:
- teploměr na yerbu maté - užitečný zejména pro ty, kteří s yerbou maté teprve začínají, ale nejen pro ně. Yerba maté se připravuje tak, že se listy cesmíny zalijí vodou o maximální teplotě 80 °C. Teplejší voda listy spálí, čímž se nálev stane až nepříjemně hořkým. Po převaření vody je třeba počkat asi 5 až 10 minut, než voda vychladne a dosáhne správné teploty. Abyste mohli přesně změřit teplotu a ujistit se, že voda není příliš horká, je dobré mít po ruce teploměr.
- Pokud si chcete usnadnit údržbu bombilly, určitě si pořiďte čistící štěteček. S tímto doplňkem snadno vyčistíte každé zákoutí trubičky, takže vám bombilla vydrží opravdu dlouho. Při pití yerby maté se ve filtru a trubičce shromažďuje sedlina a pouhé opláchnutí bombilly vodou k jejímu dobrému vyčištění nestačí. Pokud se rozhodnete koupit si rozebíratelnou bombillu, můžete snadno umýt každou její část. V případě jednoduchých, nešroubovacích bombill to nemusí být tak snadné. Proto je nezbytné bombillu čistit speciálním čisticím štětečkem.
- Pokud chcete, aby vás yerba maté provázela na cestách, může být dobrou volbou Yerbomos - speciálně tvarovaná termoska na yerbu maté, která funguje jako termoska, nádoba a bombilla v jednom.
Pijte yerbu tak, jak ji máte rádi!
Všechno příslušenství yerby, které jsme uvedli, je velmi užitečné pro přípravu a pití tohoto nápoje. Pravdou ale je, že nejsou nezbytné. Yerba maté můžete pít tak, jak vám chutná. Místo matera můžete použít obyčejný šálek nebo sklenici. Směs můžete nasypat do běžného čajového spařovače nebo sítka a pak nebudete k pití yerby potřebovat bombillu. Pokud nebudete potřebovat bombilu, nebudete ji muset ani důkladně čistit, takže čisticí štěteček bude zbytečný. Teploměr je pomůcka, která vám usnadní život, ale není nezbytná. Správnou teplotu " vytušíte", jakmile se v přípravě yerby zdokonalíte. Yerbomos je další pomůcka, která je v určitých situacích užitečná, ale dá se žít i bez ní. Speciální a k tomu určené příslušenství však dělá z přípravy a konzumace yerby maté jakýsi rituál, který získává určité kouzlo a tajemství. Pokud tedy chcete zakusit autentickou latinskoamerickou atmosféru pití yerby maté, vyplatí se sáhnout po příslušenství, které používají obyvatelé "yerba" zemí. Pokud vás zajímá, kde koupit ty nejlepší doplňky na yerbu maté, můžete nakupovat v našem obchodě MateMundo.cz!