Kalabasa - co to je a jak se vyrábí nádoby kalabasa?
Každý milovník yerba maté ví, že dobrá nádoba na yerba maté je klíčem k tomu, aby si mohl svůj oblíbený nápoj pohodlně vychutnat. Průkopníci yerba maté, kteří neměli keramické nádoby, si s tím poradili jinak. Nádoby vyráběli z kalabasy, rostliny podobné dýni. Proč se jako maté yerba maté osvědčila a jak se nádoby připravovaly?
Trochu hrušky, trochu dýně. Co je to kalabasa?
Kalabasa je popínavá rostlina z čeledi tykvovitých. Pochází z Afriky a jejím přirozeným prostředím je subtropické pásmo, kde převládá subtropické klima. Dnes se její různé odrůdy vyskytují prakticky na všech kontinentech. V přírodních podmínkách může rostlina dosáhnout výšky až 10 metrů. Lány se ovíjejí kolem stromů, keřů a dokonce i budov. Má velké, okrouhlé listy, a když kvete, její stonky zdobí bílé květy. Nejcennější na kalabase jsou její plody - když jsou mladé, mají svěže zelenou barvu, jsou pokryté jemným mezerníkem a připomínají tvar hrušky. Plody dozrávají velmi rychle. Zvětšují svůj objem, jejich barva se mění na žlutohnědou a povrch se stává hladkým a ztrácí mesquit. Zralé plody kalabáše mohou být až 80 cm dlouhé a 20 cm široké. Po vyschnutí se jejich vnější strana změní v silnou a tvrdou skořápku, zatímco vnitřek zůstává (téměř úplně) dutý. Dřevnaté plody mají charakteristický tvar - dole jsou rozpraskané a zaoblené, nahoře se zužují. Kvůli svému tvaru je kalabasa jinak známá jako lahvová dýně nebo kalabasa.
Všestranná rostlina kalabasa
Některé odrůdy kalabáše jsou jedlé. Zejména v asijské kuchyni je kalabasa velmi oblíbenou přísadou do mnoha pokrmů. Díky neuvěřitelně tvrdé skořápce zralých plodů si kalabasa obecná získala mnohostranné využití, a to nejen v kuchyni. Správně připravené kalabasy lze použít na 1000 různých způsobů! Může sloužit jako hudební nástroj - velká dutá skořápka dobře funguje jako ozvučnice. Menší, vysušené kalabasy zase po naplnění semínky slouží jako chrastítka. V Africe a Jižní Americe používali domorodí obyvatelé kalabasu ke každodennímu použití, například jako misky, talíře a nádoby na vodu, ale také jako ozdobné džbány a schránky. Z kalabash se vyrábějí bongy - vodní dýmky a menší dýmky na kouření tabáku. Velké kalabasy zdobené průhledným barevným sklem se používají také k výrobě dekorativních stínidel - charakteristického designového prvku oblíbeného řetězce restaurací s mystickým egyptským stvořením v názvu, které má podobu lva s lidskou hlavou. A co je pro nás matéisty nejdůležitější, z kalabas se vyrábějí matrace yerba maté.
Od semínka k matraci z kalabasy. Jak se vyrábí nádoby na yerba maté?
Pěstování kalabáše není zrovna nejjednodušší - je to dost rozmarná rostlina, která někdy nese hodně plodů a jindy zase žádné. Má ráda teplo, dostatek slunce a pořádnou dávku vody. Zralé plody kalabáše mají tvar velké podlouhlé hrušky. Mají světle zelenou nebo lehce nažloutlou barvu a tvrdou slupku. Po sklizni plody nakonec dozrávají na teplém a vzdušném místě po dobu asi dvou týdnů. Suší se vcelku - při krájení se mohou svraštit a ztratit tvar. Během sušení vnější část zhnědne a celý plod je lehký jako pírko. Po úplném usušení se z kalabasu odstraní vnitřek - zbytky dužiny a semen. Takto připravená kalabasa našla uplatnění jako nádoba na vodu, jídlo a díky svému specifickému tvaru i jako matero pro yerba maté. Díky mírně zúženému hornímu okraji je možné v kalabase vytvořit kopeček sušeného yerba maté. Lahvové dýně se používají také k výrobě hudebních nástrojů - některé kmeny z plodů rostliny vyráběly například guatemalskou marimbu nebo kubánské guiro. Zajímavost: Kalabasu obecnou si můžete vypěstovat i doma a semena snadno seženete téměř v každém zahradnictví.
Kalabasy yerba maté různých tvarů
Plody kalabasy používali před stovkami let indiáni kmene Guarani, kteří obývali dnešní země: Paraguay, Brazílii, Argentinu a Uruguay, jako nádobu na pití yerba maté. Dřevnatý, tvrdý obal plodu byl poměrně pevný, dobře zadržoval vodu a byl velmi lehký. Tamní matéři dodnes rádi používají tyto přírodní nádoby. Podle toho, ze které části plodu je maté kalabasa vyrobena, se rozlišují různé typy. Nejoblíbenějším tvarem je takzvaná "argentinská kalabasa", kterou lze snadno najít i u nás. Vyrábí se ze spodní části malých plodů, které mají tvar hrušky. Z horní části větších plodů, která má charakteristické zúžení, se vyrábějí nádoby zvané cuia a porongo. Cuias jsou oblíbené především v Brazílii. Používají se k pití chimarrão. Mají mnohem silnější stěny a široký límec. Porongo, které se nejčastěji vyskytují v Argentině a Uruguayi, jsou o něco menší než cuia, jsou více zaoblené a obvykle opatřené kovovými nožkami. Posledním typem kalabasy je galleta - vyrábí se z plochého ovoce.
Jaká je nejlepší kalabasa na yerba maté?
Matera z plodů kalabasy se připravuje a používá již velmi dlouho - mnoho Jihoameričanů stále dává přednost právě tomuto druhu. Je to zdaleka nejklasičtější způsob přípravy yerba maté. V dnešní době jsou však mnohem oblíbenější keramické kalabasy, které se začaly používat až v období kolonizace, a to díky svému pohodlí a snadnému čištění. Jejich tvar obvykle odkazuje na tradiční nádoby, což usnadňuje přípravu nálevu yerba maté. Jakou kalabasu zvolit pro pití yerby? V našem obchodě kromě keramických kalabas koupíte také dřevěné matty, ty ze dřeva palo santo, guampy a termální matty z nerezové oceli. Vyberte si tu, která vám vyhovuje nejvíce!