Paraguayská cesmína bez tajemství - yerba maté očima botanika
Jak už pravděpodobně víte, yerba maté je nálev z listů a stonků cesmíny paraguayské. Dnes se na tuto rostlinu zaměříme - dozvíte se, odkud pochází, jak vypadá a s jakými rostlinami je blízce příbuzná. Seznamte se s cesmínou!
Cesmína paraguayská jako přísada do povzbuzujících nálevů
Před stovkami let objevili indiáni kmene Guarani žijící v oblastech Paraguaye, Brazílie, Argentiny a Uruguaye zázračný strom, který rostl v džungli v okolí jejich kmene. Tehdy ještě nevěděli, že se jedná o cesmínu paraguayskou, ale dobře znali její vlastnosti. Všimli si, že žvýkáním čerstvě natrhaných listů se cítí povzbuzeni, nabití energií a silněji soustředění. Tyto vlastnosti se ukázaly jako velmi užitečné během hodin vyčerpávajícího lovu. Rostlina se stala v jejich kultuře tak důležitou, že ji obklopili téměř náboženským kultem a věřili, že je darem bohů. Po mnoho let byla jejich tajemstvím - až do příchodu zámořských nájezdníků do Jižní Ameriky v 17. století a s nimi i misionářů z jezuitského řádu, kteří se začali zajímat o život a kulturu indiánů. Mnichy zaujala zejména rostlina, kterou domorodci nazývali "caá mati". Jezuité dali rostlině nový název, který vznikl spojením španělského slova "hierba", portugalského "erva" a latinského "herba" (vše ve významu "bylina") a slova "mati", které v jazyce kéchua znamená "kalabasa" (nádoba z přírodních plodů kalabasy, v níž se pije nálev z listů cesmíny). Tak vznikla yerba maté, kterou známe dnes.
Yerba maté - je to čaj?
Často se setkáte s pojmy "čaj yerba maté" nebo "paraguayský čaj". Tyto názvy nejsou zcela správné. Ačkoli mají čaj a yerba maté mnoho společného - jedná se o nálevy ze sušených a drcených listů, k jejich přípravě je zapotřebí horká voda a samotný proces přípravy vytváří jakýsi rituál, obsahují vitamíny, minerály a kofein, i když v různých koncentracích - nejdůležitějším rozdílem je rostlina, ze které se vyrábějí. Čaj (latinsky Camellia sinensis) a yerba maté (latinsky Ilex paraguariensis) jsou dvě různé rostliny, patřící k různým druhům a navíc se vyskytující ve zcela odlišných částech světa. Proč se tedy objevují termíny jako "paraguayský čaj"? Pravděpodobně jde o pozůstatek činnosti jezuitů, kteří se snažili rozšířit yerba maté mezi Evropany. Bylo mnohem snazší prezentovat zázračný nápoj indiánů Guaraní jako "čaj" z listů cesmíny paraguayské než jako exotický "yerba maté".
Hlíva ústřičná - původ
Vraťme se k tomu, co je to cesmína a jak se stává stále populárnější po celém světě. Rostlina se začala studovat již v 19. století. Latinský název Ilex paraguariensis jí dal francouzský botanik Augustin Saint-Hilaire v roce 1822. Přestože milovníky yerba maté dnes najdeme téměř po celém světě, oblast výskytu cesmíny paraguayské je striktně vymezena a omezena pouze na čtyři jihoamerické země: Brazílie, Paraguay, Argentina a Uruguay. První tři země jsou považovány za největší světové producenty a vývozce yerba maté. V Uruguayi sice keře yerba maté rostou přirozeně, ale z jejich listů se obvykle sušené yerba maté nevyrábí. To souvisí se špatnou hospodářskou a obchodní situací země. Výskyt yerba maté v Jižní Americe úzce souvisí s tím, že rostlina potřebuje ke svému správnému růstu vhodné podmínky. Jednou z nich je nadmořská výška, která by se měla pohybovat mezi 400 a 800 metry nad mořem. Kromě toho je důležitým faktorem typ půdy. Cesmína paraguayská má ráda úrodnou půdu bohatou na minerální soli a s mírně kyselým pH. Velmi důležitá je také teplota vzduchu a sluneční záření a prostředí. Co se týče teploty, optimální je 20-25 stupňů Celsia. Yerba maté se nejčastěji vyskytuje v obklopení vysokých stromů, které jim zajišťují dostatečný rozptyl slunečního světla, což je důležité zejména pro mladé exempláře cesmíny paraguayské.
Cesmína paraguayská - jak vypadá?
Cesmína paraguayská, z níž se yerba maté vyrábí, je stálezelený strom z čeledi cesmínovitých. Jedná se o velmi rozsáhlou skupinu rostlin, které mají obvykle podobu stromů nebo keřů. Jejich společným znakem jsou jednotlivé zelené listy a dužnaté bobule, obvykle červené barvy. Zajímavé je, že cesmína paraguayská je příbuzná se známou cesmínou ostnitou, která se vyskytuje v Polsku. Blízce příbuzný je také ekvádorský Ilex guayusa, známý také jako cesmína guajaková nebo jednoduše guayusa. Na základě guayusy se stejně jako z cesmíny paraguayské připravuje nálev, který má podobné účinky, ale o něco jemnější, bylinnější chuť.
Cesmína paraguayská může dosáhnout výšky až desítek metrů, i když dospělé exempláře obvykle dorůstají do výšky kolem 8 metrů. Má hladkou, světlou kůru a lesklé listy, obráceně vejčité, zubaté a dosahující délky až několika centimetrů. Doba květu cesmíny je v poslední čtvrtině roku a obvykle trvá od října do prosince. Drobné bílé nebo krémové květy se pak mění v kulaté červené plody. Nejcennější částí rostliny jsou však listy a stonky - z nich se připravují vzácné nálevy, které jsou ceněny po celém světě, a výtažky z cesmíny se používají dokonce v kosmetice.
Od keře k infuzi. Jaké vlastnosti má cesmína paraguayská?
Proslulý jihoamerický čaj maté není nic jiného než nálev z listů a větviček cesmíny paraguayské. Abyste si však mohli vychutnat jeho výjimečné vlastnosti, nestačí jen utrhnout čerstvé lístky ze stromu a přidat vodu. V realitě komerčního pěstování lze z každého keře získat až 40 kilogramů listů. Jsou stálezelené a sklízejí se jednou za dva až tři roky. Je to proto, že právě po této době dosahují plné zralosti a vykazují nejcennější vlastnosti. Rostlina se sklízí ručně odřezáváním malých větviček s listy. Sklizená surovina se suší na speciálním ohništi nebo horkým vzduchem. Poté se jemně rozemele a zabalí do jutových pytlů ke zrání. V závislosti na požadované chuti nálevu to může trvat několik až několik měsíců. Déle zrající cesmína paraguayská má obecně vyváženější charakter bez výrazné hořkosti. Po zrání se mnozí výrobci rozhodnou ji celou znovu rozemlít. Teprve takto zpracovaná surovina se může dostat do sáčků a na pulty obchodů a nakonec skončit jako přísada do zdravého a přirozeně kofeinového nápoje!
To je pravda, ale co je obsaženo v listech cesmíny paraguayské a také v nálevu z yerba maté? Nejdůležitější složkou "čaje" z cesmíny paraguayské je kofein, který povzbuzuje, zvyšuje koncentraci a odstraňuje pocit únavy. Povzbuzující účinek yerba maté je tak silný, že stále více lidí uvažuje o tomto nálevu jako o alternativě ke kávě. Kromě toho obsahuje yerba maté mnoho pro tělo cenných látek, jako jsou vitaminy, minerály, polyfenoly a kyselina chlorogenová. Více informací o vlastnostech yerba maté si můžete přečíst na našem blogu.
Cesmína paraguayská - lze ji pěstovat doma?
Na závěr se budeme zabývat otázkou, kterou nám kladete velmi často: je možné pěstovat cesmínu doma? Jak víte, Evropa se nachází daleko od přirozené oblasti rozšíření této rostliny. Ukazuje se však, že nic nebrání tomu, abyste ji pěstovali ve svých čtyřech koutech! Je však třeba dodržet několik důležitých pravidel. Po zakoupení semen bude nutné je na jeden den namočit do vlažné vody. Teprve poté je lze vysévat. Cesmína paraguayská vyžaduje půdu s pH mezi 5,8 a 6,8. Semena by měla být umístěna do půdy v hloubce 3-4 milimetrů a květináč by měl být umístěn na slunném a teplém místě. Optimální teplota pro vývoj rostliny je 23-25 °C přes den a 18-20 °C v noci. Pokud jsou všechny tyto požadavky splněny, může vaše cesmína v květináči dorůst výšky několika desítek centimetrů. Nepočítejte však se sklizní listů bohatých na kofein. Samozřejmě z nich můžeme připravit maté. Sušeného ho však bude tak málo, že je pravděpodobně lepší nechat keř na pokoji a chovat se k němu čistě jako k okrasné rostlině. A když přijde nálada na nálev, je lepší jednoduše sáhnout po oblíbené yerbě zakoupené v obchodě.