Doporučovaný od 1 900,00 Kč
V nákupním seznamu od
Vytvořte nový nákupní seznam

Kalabása - dar přírody pro mnohostranné použití

2022-11-09
Kalabása - dar přírody pro mnohostranné použití

Tykev kalabása je popínavá rostlina z čeledi tykvovitých, která roste v subtropickém podnebním pásmu. Některé její odrůdy jsou vhodné ke konzumaci. Od starověku je cennou surovinou ze zcela jiného důvodu. Zralé plody této rostliny se vyznačují tvrdou a pevnou slupkou. Příznivci yerby maté oceňují kalabásy, která se z ní vyrábí. Využití je však mnohem více. Sušené a vydlabané plody mohou být nádobou, obalem a dokonce i hudebním nástrojem!

Co je to tykev a jak to všechno souvisí s kalabásou?

Co je to kalabása?

Slovo “kalabása” má více významů. Podívejme se na ten první a původní význam: jedná o skupinu tropických popínavých rostlin z čeledi tykvovitých, které původně pocházejí z Afriky. Dnes se vyskytují prakticky na všech kontinentech. Plody tykve se do Jižní Ameriky dostaly nejspíše při plavbě přes oceán.

Jak vypadá kalabása?

V přírodních podmínkách může tato rostilina dosáhnout výšky až 9 metrů. Zelené liány kalabásy obklopují stromy, skály nebo budovy. Mají velké, kulaté listy s jemně zubatými okraji, jejichž povrch je pokrytý jemným chmýřím. Dosahují šířky až 40 cm. V sezóně kvetou krásnými bílými květy.

Časem se objeví šťavnaté zelené, "chlupaté" plody, tvarem podobné hruškám. Mladé plody jsou jedlé a chutí připomínají domácí cukety. Často se používají při vaření. Jsou velmi oblíbené zejména v Asii, včetně indické, čínské, korejské a japonské kuchyně. Jsou tam běžnou součástí mnoha pokrmů.

Tykve rychle dozrávají a intenzivně zvětšují svůj objem. Jejich charakteristická zelená barva časem vybledne. Při dozrávání plody ztvrdnou, chmíří zmizí a tykve získají žlutohnědou barvu. Tyto plody mohou dosahovat délky až 80 cm a šířky až 20 cm.

Při sušení se vnější část plodu stává silnější, tvrdou slupkou, zatímco vnitřek plodu zůstává dutý. Právě tato tvrdá a silná slupka vedla k tomu, že tykve našly mnoho využití, a to nejen v kulinářství. Způsob zpracování slupky se v průběhu staletí téměř nezměnil. Dužina se odstraní a následně se celá tykev suší a posléze konzervuje tukem. Takto připravená kalabása našla mnoho funkcí.

Kalabása - nádobka na yerbu maté

Pro nás mateisty je kalabása spojena především s nádobou na pití yerby maté. Slovo " kalabása" se tedy vztahuje nejen na ovoce, na celou rostinu, ale také na nádoby, které se z ní vyrábějí pro přípravu a pití našeho oblíbeného jihoamerického nápoje.

Jaký typ kalabásy se používá na přípravu yerby?

V Jižní Americe je nejoblíbenější pít yerbu maté z nádob vyrobených ze sušených, dutých a dřevnatých plodů lagenárie obecné (latinsky Lagenaria siceraria), známé také jako "calebasa" nebo "calabasa" (ze španělského slova "calabaza").

Kalabása byla dobře známá kmeni Guaraní, který ji využíval k mnoha účelům. Nádoby na pití yerby nazývali indiáni "caiguá". Spolu s bombillas z rákosu nebo bambusu byly nepostradatelnou výbavou každého indiánského mateisty.

Dá se říci, že kalabása je nejprimitivnějším nástrojem k podávání nálevu z cesmíny. Občas se lze setkat s informací, že nádoby na pití yerby se vyrábějí také z jiné rostliny s latinským názvem Crescentia cujete. Tato rostlina pochází z Ameriky a nyní se pěstuje v Africe, Střední Americe, Jižní Americe, Západní Indii a na jižní Floridě. Jedná se o národní strom ostrova Svatá Lucie.

Plody této rostliny jsou po dozrání rovněž tvrdé a poněkud připomínají plody kalabásy, jsou však větší a kulatější. Dřevnaté slupky se používají například k výrobě nádob nebo hudebních nástrojů.

říprava kalabásy na pití yerby maté

Když se zabýváme tématem yerby maté, tak ji chceme připravovat a pít stejným způsobem jako její první, původní uživatelé - obyvatelé Latinské Ameriky. Koupíme si kalábasu, připravíme v ní první várku yerby a po několika minutách se ukáže, že se něco pokazilo.

Pravá, přírodní kalabása, vyrobená ze suchého plodu, je poměrně náročnou nádobou, ale pravidelná, správná péče o ni se vyplatí - nálev v ní připravený chutná mnohem lépe. Před prvním použitím kalabásy se doporučuje ji náležitě připravit. Tento proces se nazývá curado - spočívá v odstranění zbytků dužiny z kalabásy a vyhlazení jejích stěn. Za tímto účelem je třeba yerbu v kalabáse připravit, a to tak, že se nádoba naplní asi do dvou třetin směsí, zalije horkou vodou a nechá se asi 12 hodin stát. Rozhodně nedoporučujeme tento nálev pít! Budou v něm částečky dužiny, které mohou dodat chuti nepříjemnou hořkost. Po vyprázdnění je třeba kalabasu vypláchnout a opatrně vyškrábat zbylou dužinu a semena, přičemž je třeba dbát na to, abyste nenarušili stěny. Po tomto procesu je třeba kalabásu dobře vysušit - ponechat ji výlevkou nahoru.

Curado se provádí jednorázově, ale o kalabásu je třeba pečovat pravidelně. Dřevnaté sušené plody kalabásy jsou organickým materiálem, a pokud jsou vystaveny vlhkosti, mohou zplesnivět a stát se nevhodnými k pití nápoje. Proto je třeba pamatovat na to, že po každém použití je třeba zbytky yerby vyhodit, důkladně ji opláchnout a dobře osušit. Nedoporučujeme mýt přírodní kalabasu mycími prostředky, protože může získat nepříjemnou chuť a vůni prostředku na mytí nádobí.

Jaká je nejlepší kalabása na yerbu maté?

Podle toho, ze které části ovoce jsou kalabásy na pití yerby vyrobeny, mohou mít různé tvary. Nejoblíbenější jsou argentinské kalabásy ze spodní části plodu, které připomínají baňku - dole jsou vypouklé a směrem nahoru se zužují. Velká kalabása na přípravu yerby maté, umístěná na silné noze je cuia. V takové nádobě se pije čerstvá, světle zelená, silně prachová yerba maté chimarrão v Brazílii. Stejně jako cuia jsou i kalabásy zvané porongo vyrobeny z vrchní části plodu - jsou navíc opatřeny charakteristickými kovovými nožkami. Z rozříznuté strany plochého plodu se naopak vyrábějí galletas - malé nádoby oblíbené v Brazílii a Argentině.

Tváří v tvář tradici - keramická kalabása na yerbu maté

Nádoba na přípravu yerby maté z přírodní tykve má své kouzlo a pití nápoje v ní je svým způsobem magické. Zkušení výrobci maté oceňují jejich organický původ a rustikální styl.

Tento typ nádoby nebude pravděpodobně ten pravý typ matera pro zapomnětlivé lidi, kteří si rádi nechávají zbytky mokrého směsi na další den a někdy i na delší dobu.

S řešením přichází keramická kalabása! Její údržba je mnohem jednodušší - lze ji bez obav mýt spolu s ostatním nádobím v myčce na nádobí za použití mycích prostředků. Působením vlhkosti neplesniví, takže se nic nestane, když v ní necháte několik dní zbytky yerby (i když to nedoporučujeme!

Doporučujeme

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

60,00 Kč hrubý/1ks(240,00 Kč / kg hrubý)
Taragui Energia 0,5kg

Taragui Energia 0,5kg

140,00 Kč hrubý/1ks(280,00 Kč / kg hrubý)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

150,00 Kč hrubý/1ks(300,00 Kč / kg hrubý)
 Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

190,00 Kč hrubý/1ks(380,00 Kč / kg hrubý)
pixel