Doporučovaný od 1 900,00 Kč
V nákupním seznamu od
Vytvořte nový nákupní seznam

Kalabasa - dar přírody s mnoha způsoby využití

2022-11-09
Kalabasa - dar přírody s mnoha způsoby využití

Kalabasa je popínavá rostlina z čeledi tykvovitých, která se vyskytuje v tropickém subekvatoriálním pásmu. Některé odrůdy jsou vhodné ke konzumaci. Od starověku je cennou surovinou ze zcela jiného důvodu. Zralé plody rostliny se vyznačují tvrdou a pevnou skořápkou. Příznivci yerba maté ocení materu, která se z něj vyrábí. Využití je však mnohem více. Sušené a vydlabané ovoce může být nádobou, kontejnerem a dokonce i hudebním nástrojem!

Co je to kalabasa?

Slovo "calabash" má více významů. Toto slovo označuje především skupinu tropických popínavých rostlin z čeledi brukvovitých, které původně pocházejí z Afriky. Dnes se vyskytují prakticky na všech kontinentech. Plody kalabáše se do Jižní Ameriky pravděpodobně dostaly při plavbě přes oceán. Jak vypadá kalabasa? V přírodních podmínkách může kalabasa dosáhnout výšky až 9 metrů. Zelené liány této rostliny obklopují stromy, skály nebo budovy. Má velké, kulaté listy s jemně zubatými okraji, jejichž povrch je pokrytý jemnou mezerovitostí. Dosahují šířky až 40 cm. V sezóně nese krásné bílé květy. Časem se objeví šťavnaté zelené "chlupaté" plody, tvarem podobné hruškám. Mladé plody jsou jedlé a chutí se podobají původním cuketám. Často se používají při vaření. Jsou velmi oblíbené zejména v Asii, včetně indické, čínské, korejské a japonské kuchyně. Jsou běžnou součástí mnoha tamních pokrmů. Kalabasa rychle dozrává. Plody intenzivně nabývají na objemu a jejich charakteristická zelená barva časem bledne. Jak dozrávají, ztrácejí mech, tvrdnou a získávají žlutohnědou barvu. Plody kalabáše mohou dosahovat délky až 80 cm a šířky až 20 cm. Po usušení se vnější část plodu obalí silnější tvrdou skořápkou, zatímco vnitřek zůstane dutý. Právě tato tvrdá a silná skořápka vedla k tomu, že kalabaš našel mnohostranné využití, a to nejen v kulinářství. Způsob zpracování skořápek se v průběhu staletí téměř nezměnil. Dužina se odstraní a celá se suší a konzervuje v tuku. Takto připravená rostlina má mnoho funkcí.

Kalabasa - nádoba na yerba maté

Pro nás matéisty je kalabasa spojena především s nádobou yerba maté. Slovo "calabash" tedy označuje nejen ovoce, ale také nádoby, které se z něj vyrábějí a v nichž se pije náš oblíbený jihoamerický nápoj. Jaký typ kalabasy se používá pro výrobu yerby? V Jižní Americe je nejoblíbenější pít yerba maté z nádob vyrobených ze sušených, dutých a dřevnatých plodů kalabasy obecné (latinsky Lagenaria siceraria), známé také jako "calebasa" nebo "calabasa" (ze španělského slova "calabaza"). Kalabasy byly dobře známé kmeni Guaraní, který je využíval v mnoha oblastech. Nádoby na pití yerby indiáni nazývali "caiguá". Spolu s bombičkami z rákosu nebo bambusu byly nepostradatelnou výbavou každého indiánského matisty. Dalo by se říci, že kalabasa je nejprimitivnějším nástrojem pro podávání svatojánského nálevu. Občas se lze setkat s informací, že nádoby na pití yerba se vyrábějí také z jiné rostliny s latinským názvem Crescentia cujete, běžně známé jako "calebas jug". Plody této rostliny jsou po dozrání rovněž tvrdé a trochu připomínají plody kalabáše, jsou však větší a kulatější. Dřevěné skořápky se používají například k výrobě nádob nebo hudebních nástrojů.

Příprava kalabasy na pití yerba maté - curado

Když se pustíme do tématu yerba maté, chceme ho vařit a pít stejným způsobem jako jeho první, původní uživatelé - Jihoameričané. Koupíme si kalabasu, uvaříme v ní první várku a po pár minutách se ukáže, že se něco pokazilo. Pravá přírodní kalabasa ze sušeného ovoce je poměrně náročná nádoba, ale pravidelná a správná péče o ni se vyplatí - nálev v ní připravený chutná mnohem lépe. Před prvním použitím kalabasy k pití yerby je třeba ji řádně připravit. Tento proces se nazývá curado - spočívá v odstranění zbytků dužiny z kalabasy a vyhlazení jejích stěn. K tomu je třeba yerbu uvařit v kalabase, a to tak, že se nádoba naplní sušenou hmotou asi do dvou třetin, zalije horkou vodou a nechá se asi 12 hodin odstát. Rozhodně nedoporučujeme tento nápoj pít! Budou v něm částečky dužiny, které mohou dodávat chuti nepříjemnou hořkost. Po vyprázdnění je nutné kalabasu opláchnout a opatrně vyškrábat zbylou dužinu a semena, přičemž je třeba dbát na to, abyste nenarušili stěny. Po tomto procesu je třeba kalabasu dobře vysušit - nechat ji výlevkou nahoru. Curado se provádí jednorázově, ale o yerba calabash je třeba pečovat pravidelně. Dřevnaté sušené plody kalabaše jsou organický materiál a při vystavení vlhkosti mohou zplesnivět, takže se nehodí k pití nápoje. Po každém použití proto nezapomeňte vyhodit zbytky yerby, důkladně ji opláchnout a dobře osušit. Nedoporučujeme mýt přírodní kalabasu mycími prostředky, protože může získat nepříjemnou chuť a vůni prostředku na mytí nádobí.

Jaká je nejlepší kalabasa na yerba maté?

Podle toho, ze které části ovoce jsou kalabasy na pití yerby vyrobeny, mohou mít různé tvary. Nejoblíbenější jsou argentinské kalabasy, které se vyrábějí ze spodní části plodu a připomínají baňku - dole jsou vypouklé a směrem k ústí se zužují. Velká kalabasa na yerba maté, umístěná na silné noze a zakončená širokým límcem, je cuia. V takové nádobě se pije čerstvá, světle zelená, silně zaprášená yerba mate chimarrão v Brazílii. Stejně jako cuia jsou i kalabasy zvané porongo vyrobeny z vrcholku plodu - navíc jsou opatřeny charakteristickými kovovými nožičkami. Z rozříznuté strany plochého plodu se naopak vyrábí galletas - malé nádoby oblíbené v Brazílii a Argentině.

Tváří v tvář tradici - keramická kalabasa na yerba maté

Nádoba na yerba maté z přírodního kalabasu má své kouzlo a pití nápoje v ní je svým způsobem magické. Zkušení výrobci maté oceňují jejich organický charakter a rustikální styl. Tento typ plavidla však vyžaduje určité nasazení. Není to pravděpodobně ten správný typ matero pro zapomnětlivé lidi, kteří si rádi nechávají zbytky mokrého sušeného čaje na další den, a někdy i na delší dobu. S řešením přichází keramická kalabasa! Je mnohem jednodušší na údržbu - lze ji bez obav mýt v myčce s ostatním nádobím a používat mycí prostředky. Působením vlhkosti neplesniví, takže se nic nestane, když v ní necháte několik dní zbytky yerby (i když to nedoporučujeme!

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami pro soubory cookie. Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání souborů cookie nebo pro přístup k nim.

V pořádku
pixel