Doporučovaný od 1 900,00 Kč
V nákupním seznamu od
Vytvořte nový nákupní seznam

Jak se starat o kalabásu, aby vám dlouho a spolehlivě sloužila?

2022-10-04
Jak se starat o kalabásu, aby vám dlouho a spolehlivě sloužila?

Časté používání kalabásy na pití maté vyžaduje řádnou údržbu. Jejím účelem je prodloužit životnost příslušenství. Různé typy kalabás vyžadují různé způsoby čištění a údržby. Pokud se chcete dozvědět, jak správně pečovat o kalabasu, určitě si přečtěte tento článek!

Kalabása z tykve

První labužníci yerby maté vyráběli své nádoby ze speciální odrůdy dýně, která díky velmi tvrdé slupce a vhodnému tvaru dokonale plnila svou funkci. Tradiční kalabása se vyrábí z dřevnatých a dutých plodů dýně, známé také jako calabacera Lagenaria siceraria. V závislosti na zemi mají kalabásy maté různé tvary a jsou vyrobeny z různých částí plodu.

V Brazílii je nejrozšířenější cuia - kalabasa se silnými stěnami. Její charakteristický tvar je velmi užitečný při přípravě chimarrão, zejména při použití metody invertido. Vyrábí se z horní části plodu.

Argentinské kalabásy - nejoblíbenější - mají zaoblený tvar a tenké stěny. Vyrábějí se ze spodní části plodu.

V Uruguayi a Argentině jsou také běžné kalabasy zvané porongo - jsou podobné cui, ale jsou menší a mají tenčí stěny. Ty jsou vyrobeny z horní části plodu a navíc jsou často opatřeny kovovým kováním - nožičkami -, aby bylo možné kalabasu pevně postavit na rovný povrch.

V Brazílii a někdy i v Argentině se vyskytují také kalabasy zvané galleta. Toto slovo doslova znamená "sušenka". Jedná se o nádoby plochého tvaru, které se vyrábějí odříznutím jedné ze stran plochého plodu kalabásy.

Mnozí matéisté dodnes používají přírodní kalabásy - a to nejen v Jižní Americe! Jedná se o nejklasičtější ze způsobů, jak si vychutnat yerbu maté, ale také o nádobu nejobtížněji uchovatelnou. Nejprve je třeba kalabasu řádně připravit, takže pokud si ji chcete připravit sami, dbejte na to, abyste vnitřek důkladně očistili od dužiny a semen. Vnitřek kalabásy se tradičně konzervuje tukem, například olejem nebo vymazání máslem a pak zalitím plnotučným mlékem. Tento proces se jmenuje “curar maté”. Do češtiny by se dalo přeložit jako “vyléčit matero”. Nejprve je tedy třeba kalabásu vyléčit a pak z ní teprve můžeme pít naši oblíbenou yerbu.

Jak správně “curar” kalabásu, aneb co je třeba udělat s kalabásou před jejím prvním použitím

Při výběru přírodní kalabásy na pití yerby maté je velmi důležitá její správná příprava - konzervace, aby z ní neprosakovala voda, aby příliš rychle nehnila a sloužila co nejdéle. Také je třeba odstranit charakteristické aroma, které plody kalabásy vydávají a které může mít nepříjemný vliv na yerbu připravovanou v nádobě.

Před prvním pitím yerby maté v přírodní kalabáse je důležité ji správně připravit. Prvním krokem přípravy kalabásy je naplnění kalabasy mokrou směsí. Do vydlabaného plodu kalabasy vložte asi do 2/3 jeho výšky mokrou yerbu maté - může to být směs, která byla dříve použita k přípravě nálevu. Směs zalijte horkou vodou (asi 70-80 °C) a nechte ji působit nejlépe celých 24 hodin.

Dalším krokem je vyprázdnění nádoby a její důkladné vypláchnutí pod tekoucí vodou a jejím následným očištěním - přírodní kalabasu je třeba očistit od dužiny a semen, nejlépe pomocí lžíce. Je velmi důležité postupovat opatrně a citlivě, aby nedošlo k poškození stěn plodu.

Nyní zopakujte předchozí krok - znovu připravte "nálev" a nechte kalabasu 24 hodin odstát, než ji vyjmete i se zbývající dužinou a semeny. Nakonec nechte kalabasu důkladně vyschnout - otvorem nahoru!

Doporučuji také alternativní možnost přípravy a to vymazat kalabásu máslem a po tři dny (vždy jednou za 24 hodin) ji zalít až po okraj plnotučným mlékem. Za tři dny očistit a nechat vyschnout.

Další alternativní metodou používanou v Argentině je vypálit stěny kalabásy horkým uhlím z grilu. U této metody pozor, protože pokud to přeženete, tak Vám kalabása bude protékat nebo ji budete moci rovnou vyhodit. V opačném případě, při nedostatečném ošetření Vám začne plesnivět. Doporučuji jen zkušeným mateistům.

Proč kalabasa plesniví? Čištění kalabasy

Jednou z nejdůležitějších součástí údržby kalabásy je její pravidelné čištění a nejdůležitějším pravidlem při uchovávání přírodních kalabás je nenechávat v nich po vypití nápoje mokrou směs. To by mohlo vést ke vzniku plísní. Po každém použití vysypejte směs, vypláchněte nádobu studenou vodou a poté ji důkladně osušte. Je velmi důležité nechat kalabásu vyschnout otvorem nahoru, nejlépe v blízkosti radiátoru nebo na slunci, aby nebyla příliš dlouho vystavena vlhkosti. Čas od času je také dobré nasypat do kalabásy lžičku jedlé sody a zalít ji horkou vodou - tato směs pomůže zbavit se případných nečistot.

Pokud však zjistíte, že je vaše tykev plesnivá, určitě se jí zbavte! Bez ohledu na to, jaký typ kalabasy máte, se však vyplatí dodržovat již zmíněné základní pravidlo - nenechávat mokrou směs v kalabase přes noc! To vytváří ideální podmínky pro růst plísní a bakterií.

Výhody a nevýhody pití maté z kalabasy

Nespornou výhodou použití přírodní kalabasy k přípravě yerby maté je právě to, že je přírodní, vyrobená z tykve, jedinečná a nenapodobitelná. Výběrem takové nádoby si můžete být jisti, že nikdo jiný nebude mít podobnou. Pochází z přírody, takže po použití neznečišťuje životní prostředí.

Kalabásy - ať už hladké, kulaté, cuie nebo brazilské porongo - jsou obvykle krásně zdobené, s etnickými, jedinečnými vzory. Jsou vybaveny výztužnými kováními, která někdy hraničí až s malými uměleckými díly. Jsou poutavé a nejenže skvěle padnou do ruky, ale také na poličce vedle balíčků yerby maté skvěle vypadají. Jsou vyráběny ručně - nejedná se o sériovou výrobu.

Stejně jako matera ze dřeva palo santo mají i přírodní kalabásy svou jedinečnou atmosféru a kouzlo. Ovlivňují chuť nápoje v nich připraveného a navíc odkazují na tradici - právě z kalabás totiž indiáni Guarani poprvé pili yerbu maté. Kalabásy jsou lehké a zároveň velmi stabilní a pevné. Zatímco skleněná nebo keramická matera se při pádu na zem roztříští, přírodní kalabasa takový pád obvykle přežije. Jedinou nevýhodou přírodní kalabásy je to, že je třeba jej rychle zbavit zbytků směsi a důkladně vysušit, protože jinak může shnít.

Jakou kalabásu si vybrat?

V našem internetovém obchodě najdete různé druhy mater - keramické, hliníkové, dřevěné a dokonce i skleněné. Každý typ vyžaduje jinou péči. Matera na yerbu maté ze dřeva palo santo jsou obvykle zvenku potaženy kovem nebo kůží. Po každém použití je důležité nádobu důkladně opláchnout. Pokud hledáte nádobu na yerba maté, která se snadno používá a čistí, zvažte keramické nebo hliníkové kalabasy. Můžete je umývat společně s nádobím. Ale pozor u dřevěných mater se nedoporučuje používat žádné čisticí prostředky, protože dřevo by je mohlo absorbovat a změnit chuť nálevu!

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami pro soubory cookie. Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání souborů cookie nebo pro přístup k nim.

V pořádku
pixel