Doporučovaný od 1 900,00 Kč
V nákupním seznamu od
Vytvořte nový nákupní seznam

Druhy yerb maté - aneb co mají rádi skuteční milovníci yerby z Latinské Ameriky?

2022-11-07
Druhy yerb maté - aneb co mají rádi skuteční milovníci yerby z Latinské Ameriky?

Yerba maté je velmi oblíbená v jižní Brazílii, Argentině, Paraguayi a Uruguayi. Způsoby pití a druhy maté se v těchto regionech zásadně liší. Chtěli byste se o tom něco dozvědět? Čtěte dál!

Pár slov o druzích yerby maté

Ačkoli se v každé zemi, kde se "yerba maté" pije, jedná o nálev ze stejné rostliny - cesmíny paraguayské, latinsky Ilex paraguariensis -, tak rozdíl v různých druzích yerby maté pocházející z různých zemí je znatelný. Paraguayská yerba maté je spojována se silnou stimulací a hořkou, kouřovou chutí. Naopak yerba pocházející z Brazílie bývá jemnější a "přátelštější" pro začínající konzumenty maté.

Paraguay - kolébka yerby maté?

Mnoho lidí se domnívá, že právě odtud pochází yerba maté. Právě zde totiž žije největší procento indiánů kmene Guarani, kteří jako první objevili vlastnosti tohoto nápoje. Jejich tradice a kultura jsou v myslích současných Paraguayců stále živé. Jazyk guaraní má vedle španělštiny úřední status a guarani je také název měny používané v Paraguayi.

Paraguayský prvek se objevuje i v samotném názvu cesmíny. Pravdou je, že indiáni kmene Guaraní obývali rozsáhlé území, které zahrnovalo kousek každé z výše jmenovaných zemí. Lze tedy říci, že každá z těchto čtyř zemí je tak trochu domovinou yerby maté.

Většina Paraguayců si ráda vaří maté za studena - tento způsob přípravy yerby se nazývá tereré. Do yerby přidají citron nebo limetku, pak ledovou vodu nebo vychlazenou šťávu a takto připravený nápoj vypijí jedním douškem. Mají po ruce termosku s velkým hrdlem, aby se do ní vešli ledové kostky. Kalabása je obvykle speciálně tvarovaná guampa.

Druh maté, který pijí je s listy, tyčinkami a prachem. Paraguayská odrůda je považována za nejsilnější ze všech druhů yerby maté.

Brazilské zelené zlato

Brazílie - největší a nejlidnatější země Jižní Ameriky - je velmi zajímavá z hlediska kultury pití yerby maté. Mezi ostatními zeměmi vyniká. Úředním jazykem je portugalština, proto se zde yerba maté označuje jako "erva maté".

Zelený povzbuzující nápoj z listů cesmíny dokonale zapadá do brazilské kultury a tradice. Zelená je jednou ze dvou národních barev (druhou je žlutá). Zelená symbolizuje také rozsáhlé rovníkové pralesy Amazonie v Brazílii, kde divoce roste cesmína. Brazílie je po Argentině jedním z největších producentů maté. Na plantážích se ročně vyprodukuje více než 500 000 tun směsi.

Zajímavé je, že yerba se pije pouze na jihu země. Na severu země vede v produkci a oblibě káva a lidé v této části země často ani nevědí, co to yerba je. Pro "jižany" je však zelený povzbuzující nápoj důležitou součástí jejich identity. Je tak důležitá, že zde bylo vyvinuto několik druhů maté:

  • Nejznámějším druhem yerby je odrůda chimarrão. Je jasně zelená, rozemletá na velmi jemný prášek. Tato yerba se nesuší na slunci ani ohni, ale horkým vzduchem, což přispívá k jeho charakteristické barvě, svěží vůni připomínající posečenou trávu a mírně nasládlé chuti. Brazilci pijí chimarrão v nádobě zvané cuia, která je obvykle vyšší než argentinské matero a vyznačuje se silnými stěnami. Kvůli velmi jemné struktuře používají Brazilci k pití chimarrão také speciální bombillu s velkým, plochým a kulatým filtrem, které říkají bomba.
  • Yerba mate green nebo zelená yerba maté. Zelená yerba na rozdíl od chimarão není rozemletá na jemný prášek - v každém balení najdete nahrubo nakrájené, rovnoměrné kousky listů, bez prachu a prakticky bez větviček. Suší se ovšem stejně jako chimarão horkým vzduchem a nezraje, takže si listy cesmíny zachovávají svou zářivě zelenou barvu. Vynechání fáze zrání se projeví i na chuti yerby, která se stane jemnější, bez výrazné hořkosti. Díky tomu je zelená yerba maté velmi vhodná pro začátečníky.
  • "Uruguayská" yerba maté je největším fenoménem mezi brazilskými druhy yerby. Vyrábí se v Brazílii, ale dodává se výhradně na uruguayský trh. Proč tomu tak je? O tom píšeme níže.

Největší producent yerby maté - Argentina

Nejoblíbenější plantáže Argentiny se nacházejí na severovýchodě země a to v provincii Misiones. Argentinci pijí svůj oblíbený nápoj nejraději z malé kalabásy. Přidávají do ní cukr, citronovou nebo pomerančovou kůru a bylinky jako mátu či boldo. Po zalití listů vodou se ihned s chutí napijí maté. Často mají po ruce termosku s teplou vodou, aby mohli maté pravidelně zalévat.

V Argentině se yerba pije s přáteli nebo rodinou. Společné pití maté se vyvinulo v rituál, kdy účastníci pijí yerbu z jedné nádoby a předávají si ji z ruky do ruky. Nejčastěji se jedná o ohněm sušenou yerbu, která obsahuje stonky, středně nařezané listy a prach. Tyčinky zjemňují chuť, zatímco prach zvyšuje v počátku pití yerby její intenzitu.

Obyvatelé Uruguaye - největší milovníci yerby maté

Uruguayci se mohou pochlubit nejvyšší spotřebou maté na obyvatele, přestože se tam yerba maté kvůli špatnému ekonomickému a obchodnímu zázemí téměř nevyrábí. Převážná většina yerb maté, které Uruguayci konzumují, pochází z Brazílie.

Více než polovina obyvatel země dává přednost velmi silnému maté. Používají větší kalabásy, které se vyrábějí z horní části tykve, zvané porongo a nechávají yerbu před pitím déle louhovat. Nejraději pijí yerbu s velmi jemně řezanými listy, bez tyčinek a se značným množstvím prachu. Nejoblíbenější značkou v Uruguayi je Canarias.

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami pro soubory cookie. Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání souborů cookie nebo pro přístup k nim.

V pořádku
pixel