Bombilla! Něco víc než jen brčko se sítkem
Bombilla je jednoduché brčko zakončené sítkem, které zabraňuje, aby jste yerbu pili s prachem, větvičkami nebo listy cesmíny. Vyrábí se ze dřeva nebo kovu, má rovný nebo zakřivený tvar. Tento jednoduchý předmět má vliv na chuť a čistotu nápoje a také na celkový pocit z pití yerby. Dobrá bombilla je poklad a nepostradatelný společník na cestě za chutí yerby.
Co to je za zvláštní lžíci?
Pokud čtete tento příspěvek, pravděpodobně jste se již s yerbou maté setkali nebo jste o ní alespoň někde slyšeli. Jistě také víte, že yerba se pije kovovým "brčkem" - bombillou. Pokud člověk, který není s tématem yerba maté vůbec obeznámen, poprvé spatří milovníka této pochoutky, který drží v ruce velké matero, z níž trčí trubička, kterou chlemtá blátivě zelený nápoj. Ve tváři takového člověka vidíme zděšení a současně zájem. A pak se takový nováček dozví, že tato podivná rourka je bombilla. "Bombilla? Co to je? Je to nějaká zvláštní lžíce?" Ne, bombilla se používá k filtrování nápoje, k oddělení jemných listů cesmíny, prachu a větviček od nápoje.
Kdo to vymyslel?
Yerbu maté objevili indiáni kmene Guaraní. Sbírali listy z divoce rostoucích cesmín, jež jednoduše žvýkali. Cesmína jim dodávala energii a zlepšovala jejich soustředění, což bylo velmi užitečné při lovu. Později si Indiáni všimli, že stejný účinek má i odvar ze sušených a drcených listů. Pití odvaru však bylo velmi nepříjemné - malé kousky listů a větviček se dostávaly mezi zuby a lechtaly v krku. Indiáni to řešili chytrým způsobem. Nápoj začali pít přes bambusovou trubku, kterou na jednom konci ucpali a prorazili do ní otvor, čímž si vyrobili provizorní filtr. Po staletí používali takový prototyp bombilly k filtrování yerby maté. Dodnes jsou na trhu tradičně k dostání trubky z bambusu. Bambusová trubička však není dokonalá - propouští směs. Je křehká a ponechaná v mokrých zbytcích yerby hnije, takže dlouho nevydrží. Původně také nebyla zakřivená, takže pití maté přes ni nebylo tak pohodlné jako dnes.
Design brčka na pití yerby maté byl zdokonalen po příchodu jezuitů do Jižní Ameriky. Nadchla je kultura indiánů Guaraní a seznámili se s jejich oblíbeným nápojem - yerbou maté. Ti ocenili její blahodárné účinky a snažili se rozšířit pití yerby v Evropě. Bambusová trubička s provizorním filtrem již nebyla vhodným nástrojem k pití nápoje, a tak ji nahradila kovová, které se říkalo bombilla - slovo je zdrobnělinou španělského "bomba", což lze doslova přeložit jako "malá pumpa".
Podle autora knihy El Mate: Bebida Nacional Argentina, Francisca N. Scutellá, nápad na zakřivenou bombičku pochází od italského přistěhovalce Annia Silvia Pizzoniho, který přišel do Buenos Aires po první světové válce a zpočátku pracoval jako taxikář. Později zahájil výrobu bombill, které měly mírně zakřivený tvar, a tato verze bombill se brzy rozšířila po celé Jižní Americe.
aká bombilla je pro mě ta nejlepší?
V dnešní době si můžeme vybrat z různých typů bombill, přizpůsobených velikosti matera, typu směsi a preferencím konzumenta. Která bombilla pro mě bude nejlepší? Čemu bych měl věnovat pozornost? Podívejme se blíže na to, které bombillas jsou v současné době k dispozici na trhu:
Filtr
- Nejběžnější a nejuniverzálnější ze všech typů bombill, kterým dává přednost většina znalců, je přímá trubička opatřená filtrem "lžičkou". Připomíná děrovanou čajovou lžičku. Takovými bombillami jsou například ty, které jsou k dispozici v našem obchodě: Mercedes, Gringo nebo Grande. Jedná se o konsenzus, který dává možnost atraktivního vzhledu, dobré filtrace a odolnosti proti ucpání díky velkému absorpčnímu povrchu. Můžete pít různé druhy yerby maté, ale "lžička" je nejoptimálnější.
- Podobně jako bombilla lžičková je také tato bomba vybavena větším, zploštělým a kulatým filtrem se spoustou drobných otvorů, které dokonale filtrují i tu nejjemnější yerbu maté. Je to ideální bombilla pro prachovou yerbu - je oblíbená zejména u Brazilců, kteří rádi pijí yerbu maté chimarrão rozemletou na jemný prach.
- Zajímavou alternativou je bombilla s pružinovým filtrem - místo otvorů je na jednom konci pružinový filtr. Tento typ bombilly se doporučuje spíše pro hrubě namleté maté, protože u prašného maté nefiltruje tak dobře. Ucpává se mnohem častěji než "lžíce". Vyplatí se ji však mít, protože se správným typem směsi maté funguje perfektně.
- Zcela neobvyklá je konstrukce válcové bombilly. Místo otvorů nebo pružiny jsou na jednom konci zářezy, jejichž úkolem je oddělit sedlinu od nálevu yerby maté. Stejně jako pružinová bombička se nehodí pro jemně nasekanou yerbu, protože ta snadno propadne zářezy.
- Dobrou volbou je zvolit dvojitý nebo dokonce trojitý filtr. Tyto bombilly jsou obvykle děrované nebo perforované trubky, ke kterým je navíc připevněna pružina.
Použitý materiál
Kromě způsobu filtrace je velmi důležitý také materiál, z něhož je bombilla vyrobena. Na trhu jsou k dispozici různé typy bombill od bambusových, přes ty z poniklované oceli nebo nerezové oceli až po exkluzivní bombilly z alpaky nebo stříbra. Za dobrou kvalitou se nejčastěji skrývá vyšší cena. Čím je materiál ušlechtilejší, tím je odolnější a tím lépe bombilla vypadá. Vyplatí se investovat do něčeho lepšího. Kterou bombillu si mám vybrat? Jaká bombilla je nejlevnější a jaká nejdražší?
- Nejoptimálnější z hlediska poměru cena/výkon jsou bombilly z nerezové oceli a alpaky. Nerezová ocel je relativně levná, neoxiduje, a proto nerezaví, takže při správné péči a pravidelném čištění může vydržet mnoho let.
- Alpaka je speciální kovová slitina (měď, nikl a zinek v různých poměrech). Často se označuje jako "nové" nebo "čínské stříbro". Napodobuje stříbro a má hypoalergenní vlastnosti. Stejně jako nerezová ocel je alpaka velmi pevná a odolná proti korozi. Netmavne a krásně se vyjímá. Bombillas z alpaky jsou dražší než ty z nerezové oceli, ale rozhodně se vyplatí.
- Nejlevnější možností nákupu bombill jsou ty, které jsou vyrobeny ze dřeva nebo bambusu. To je zajímavé, protože se jedná o odkaz na tradici. Bombillas z palo santo navíc mohou chuti a vůni yerby dodat jemné tóny aromatického dřeva. Nevýhodou bombill z organického materiálu je jejich pomíjivost. Pokud je ponecháte ve zbytcích várky, mohou po určitém použití shnít a objevit se v nich praskliny.
- Nejdražší bombilly jsou vyrobeny ze stříbra. Jedná se o exkluzivní špičkové doplňky, často umělecky zdobené, které jsou považovány spíše za šperky než za předměty denní potřeby. Zajímavost: stříbro má antibakteriální účinky, které před staletími popsal již Hippokrates.
Zajímavou možností jsou také speciální bombilly s chladícím kroužkem, který zabraňuje spálení úst při pití horké yerby maté. Úkolem kroužku je absorbovat teplo várky těsně před náustkem bombilly. Tímto způsobem se do úst dostává jemně ochlazený nápoj. Zdánlivě jednoduchý a malý mechanismus, který však má zásadní význam! Samotné chladící kroužky nejsou velké a příliš nemění design ani vzhled bombilly, i když jsou často kvůli estetice příslušenství vyrobeny v jiné barvě než trubice. Často jsou na bombillách spolu s prstenem umístěny ozdoby - barevné ozdobné kameny nebo logo výrobce. Při zvažování, jakou bombillu vybrat pro přípravu maté, je třeba věnovat pozornost možnosti jejího rozšroubování, pevnosti spojů jednotlivých částí, délce bombilly a hmotnosti chladicích kroužků, aby nepřevrhly menší matero.
Moje bombilla se ucpává. Co mám dělat?
Ani to nejlepší a nejdražší vybavení vám příliš nepomůže, pokud nebudete dodržovat základní pravidla pití maté. Pití yerby se může být nepříjemné, pokud se vám do úst dostane prach a drobné kousky směsi. Je sice pravda, že sedlina není jedovatá, ale příliš mnoho prachových částeček může způsobit narušení prožitku z pití maté. Bombilla se může snadno ucpat, ale její čištění může být mnohem obtížnější. Co můžete udělat, abyste se vyhnuli ucpání své bombilly? Jak pít yerbu, abyste z ní měli co největší požitek?
Pravidla, která je třeba dodržovat při pití yerby:
- Vyberte si typ bombilly vhodný pro typ směsi, kterou hodláte pít. Která bombilla bude nejlepší? Krátké připomenutí toho, co jsme napsali výše: univerzálním filtrem bude "čajová lžička", pro velmi jemnou yerbu bude nejlepší bombilla a hrubě namletou yerbu dobře filtrují pružinové a válcové bombilly, které zároveň nebudou vůbec dobře fungovat pro filtrování drobnějších směsí. Pokud vás toto nepřesvědčí, tak bezpečnou volbou jsou bombilly s dvojitým nebo trojitým filtrem.
- Snažte se vždy v sáčku nebo v plechovce promíchat yerbu tak, aby jemný prach nezůstal na dně, ale promíchal se s většími kousky listů.
- Yerbu připravte v tomto pořadí: nasypte směs do matera, vložte do ní bombillu a zalijte vodou. Tímto způsobem máte větší šanci, že sedlina neprojde filtrem bombilly.
- Vkládejte bombillu do matera tak, že palcem ucpete náustek. Tlak vytvořený v trubici zajistí, že se do filtru nedostanou prach ani listy cesmíny.
- Nemíchejte bombillou v materu! Jakýkoli nekontrolovaný pohyb při pití yerby maté způsobí, že se drobné lístky a větvičky začnou ve vodě pohybovat a mohou se dostat do bombilly. Yerba není čaj, který se míchá lžičkou!
- Pijte pomalu. Velké a silné doušky mohou způsobit, že si kromě nápoje nasajete i sedlinu, která se dostane přes filtr do trubice a následně do úst.
- Pečujte o svou bombillu tím, že ji po každém použití vyčistíte. Během pití se v trubičce a filtru hromadí usazeniny, které ucpávají otvory bombilly a znemožňují pití nápoje. Pouhé opláchnutí vodou nemusí stačit, proto se vyplatí pořídit si speciální kartáček.
Bombilla - v jednoduchosti je síla
Bombilla je jednoduché, nenápadné udělátko, které zcela mění zážitek z pití yerby maté. Jednoduchá trubička s filtrem, který zajistí, že se do úst dostane čistý nápoj bez částeček listí, prachu a větviček, které škrábou v krku a usazují se na zubech. Pro matéistu je nezbytným nástrojem a nedílnou součástí rituálu pití yerby maté. Jakou bombillu si vyberete - to už záleží na vašich preferencích. Jedno je jisté: dobře zvolená bombilla je pomůcka, která změní život každému milovníkovi yerby!