Yerba mate – jednota v různorodosti.
Paraguay, Argentína, Brazílie, Uruguay - tam všude najdeme yerba máte, stejně tak jako ve Francii, Německu, Španělsku, Itálii a Řecku se můžeme setkat s vínem. Jeden nápoj - mnoho chutí, díky svému různorodému regionálnímu původu. Putujíc za kořeny každého nápoje, můžeme cestovat po regiónech výše uvedených zemí. A tak hurá do toho!
Hnedka na začátku jen podotknu, že na chuť yerba mate nemá vliv jenom región ve kterém se vyskytuje, ale také typ sušiny, přidané chutě atd. V jednom státě nalezneme více tipu yerba a né jenom jeden.A tak budeme hledat různorodé chuťě v daném regionu.
Začněme pěkně od začátku. Většina paraguayských máte je... díky množství listů, klacíků a pylu v sušině. Díky tomu dosáhneme harmonii chutí. Po dobu pití se setkáme s rozdíly chutí, které se neobjevují ani v brazilských máte ani v argentínských produktech. Paraguayská sušina je charakterystická svým dlouhým stárnutím. Mate „PoloAlto” stárne 3 roky a teprve potom putuje na trh, „Pajarito” se prozměnu ponechává dva roky ve skladu. I když je produkce paraguayská máte malá, na trhu je jedinečná. Je něco jako francouzské víno – ideální k popíjení, a po každém doušku ucítíte jinou chuť a aroma.
Aregntínská mate je jednoznačně jedničkou na trhu. Dominantními prvky v sušině jsou lístky a klacíky, mnohem méně je jemnějších částí sušiny. Hlavní značky této yerba dostupné v našem obchodě jsou: Amanda, Rosamonte, Nobleza Guacha a Taragui které společně tvoří 80% argentínského trhu. Chuť této mate je velmi různorodá. Hořká La Tranquera chutná ůplně jinak než Jesper s nádechem dřeva, nebo Amanda a Nobleza Guacha se liší od drsné, ale chutné Rosamonte. Rosamonte je pro mne top. Pamatuji si jak jsem si myslel, že jediný top je paraguayské „ Pejarito”. Dnes si již nejsem tak sto procentně jist.
Guacho( pozor! Né argentínská značka „ El Guacho” – to je něco jiného) je druh mate, který je velmi oblíbený v Brazílii a Urugayu. Název se odvozuje od kovbojů (guacho), kteří putovali jihoamerickými stepy spolu se svými stády. Hlavní je zde konzistence sušiny. Je pylová s minimálním množstvím větviček. Známé značky této yerba jsou : Galaxy a Canaris. Mají kávovou konzistenci, ve které se setkáte s nádechem medu, skořice a dokonce i čokolády. Je ideální při chladných dnech. Pokud nemáte rádi chuť větších částí odvaru, doporučujeme Vám si koupit kvalitní bombilu, která dokonale přefiltruje zbylé části odvaru nebo pít nápoj velmi opatrně.
Dle mého názoru a chuti máme z jedné strany yerbu uruguayskou a brazilskou, uprostřed paraguayskou, a z druhé strany argentínskou. I přez tak rozličnou různorodost je yerba skvělý stimulující a relaxační nápoj.