Yerba Maté Rosamonte - argentinská chuť a síla
Z malého rodinného podniku se stala jedna z nejznámějších argentinských značek yerby maté - taková byla cesta společnosti Rosamonte. Legenda, která láká milovníky yerby z celého světa.
Trochu historie na začátek
V roce 1936 založil na severu Argentiny pan Demetrio Hreñuk, syn ukrajinských přistěhovalců, za aktivní účasti své manželky Cataliny rodinný podnik, který se v prvních letech věnoval pěstování, sklizni a sušení yerby maté. Podnik se postupně rozrůstal, ale skutečný rozmach a vytvoření značky Rosamonte přišlo v roce 1966. Tehdy Hreñuk koupil svůj první mlýn.
Rodinná plantáž se vyvinula ve skutečný a rozsáhlý obchodní podnik. Společnost postupně expandovala do dalších odvětví - výroby čaje, rybolovu, chovu dobytka a lesnictví.
V 70. letech 20. století převzali společnost synové Demetria a Cataliny, kteří ji postupně rozvíjeli. Věnovali se zlepšování podmínek pro pěstování yerby maté. Odborníci, které najali zkoumali pečlivě atmosféru, vlhkost půdy a vzduchu, sluneční svit a množství srážek v místě, kde se yerba mate pěstovala. Všechny tyto faktory jsou pro vývoj cesmíny paraguayské důležité a společnost se tak snažila zajistit, aby se do každého balení yerby maté dostaly co nejlepší rostliny.
Synové Hreñuka se také významně podíleli na propagaci značky Rosamonte, sponzorovali místní fotbalové kluby a závodní týmy. Club Deportivo Rosamonte je poměrně známý fotbalový team. Dresy fotbalistů jsou totožné s barvami charakteristického obalu yerby Rosamonte - červené a černé.
Proč zrovna Rosamonte?
Síla Rosamonte začíná již při výběru sazenic. Rostliny cesmíny jsou pěstovány bez použití pesticidů a umělých hnojiv a rostou na úrodné půdě bohaté na minerály a organické složky.
Sklizeň je poměrně dlouhá, trvá od dubna do září. Společnost má také speciální laboratoř, kde se testují vlastnosti sklizených listů a větviček a také jedno z nejmodernějších sušících zařízení, které zajišťuje stabilitu a účinnost různých procesů tepelného zpracování sklizně.
V závislosti na tom jaký typ yerby se vyrábí se nechává yerba zrát mezi jedním až dvěma roky.
Traduje se, že v chuti yerby maté Rosamonte je patrný jemný tón růže. Prý se yerba suší s vždy s kouskem dřeva z růže. Však už samotný název Rosamonte - v doslovném překladu ze španělštiny znamená "hora růží".
Někteří lidé tuto chuť a vůni vůbec nevnímají, zatímco jiní ji cítí zcela jasně. Nedostatek chuti a vůně růží zase někteří vysvětlují tím, že produkt je již zvětralý. Je pravda, že sám výrobce oficiálně neuvádí, jestli dřevo růže při procesu sušení užívá. Snad nám to někdy v budoucnu někdo z Hreñukových nástupců osvětlí.
Jistotou této yerby je však intenzita a výraznost chuti a vůně. Při pití má Rosamonte hořkou chuť a charakteristický "tah" na jazyku.
Je yerba Rosamonte zdravá?
Stejně jako všechny ostatní druhy yerby maté obsahuje Rosamonte velkou dávku vitamínů, minerálů a antioxidantů, které mají mnoho pozitivních vlastností. Obsahuje mimo jiné vitaminy A, B, C a E a minerály fosfor, sodík, hořčík, draslík, vápník a železo. Také obsahuje kofein, takže výborně povzbuzuje, zlepšuje koncentraci a dodává energii.
Je proto skvělou alternativou ke kávě a energetickým nápojům a ne nadarmo ji doporučuje Argentinská kardiologická společnost. Výrobce uvádí na obalu yerby maté informace o výživových hodnotách.
Dostupné varianty od této značky
Recenze argentinské značky jsou veskrze pozitivní. Patří k nejlepším na českém trhu. Jeden zahraniční recenzent ji ohodnotil takto: "lahodně chutné". Proč? "Pokud chcete opravdu hořký maté, Rosamonte je jednou z nejlepších voleb. Díky ostrým přísadám osloví "drsné" části vašeho patra (...). Rosamonte je kamarád, kterýho budete mít rádi nebo ho budete nesnášet. Nic mezi tím."
Ačkoli většina fází výroby Rosamonte je společná pro všechny varianty, rozdíl mezi jednotlivými produkty je např.: datum sklizně cesmíny nebo doba sušení a zrání. Různé varianty poznáte podle různých barev obalů.
Všechny yerby Rosamonte jsou čisté maté bez přídavných látek. Sortiment značky zahrnuje: tradiční Rosamonte, lehčí suave verzi doporučenou pro začátečníky, speciálně vybíranou yerbu , maté ve sklenici, v plátěném sáčku, maté cocido - v praktických sáčcích, yerba despalada (pouze listy) a tereré - speciální produkt určený pro přípravu "za studena".
Yerba maté Rosamonte je klasika, po které stojí za to sáhnout. Jak ji připravíte?
Stejně jako jakoukoliv jinou - pomocí kalabasy a bombilly. Stačí zalít vodou o teplotě přibližně 70-80 °C. Zajímavé je, že kromě yerby maté nabízí Rosamonte také speciální elegantní příslušenství pro pití maté, které je opatřeno logem značky. Doporučujeme zejména bombillu Rosamonte Classica twist-up.
Rosamonte máme velmi rádi a jsme si jisti, že si ji oblíbíte i vy. Pokud chcete zažít chuť pravé argentinské klasiky, pak je Rosamonte yerba maté vynikající volbou. V našem obchodě jsou k dispozici různé varianty této argentinské yerby - v silnější i jemnější verzi, všechny stojí za vyzkoušení! Navíc za velmi atraktivní ceny. Objednávejte ji již dnes!