Stévie - sladká a... zdravá!
Zelený, pěkný, nenápadný list. Podle zkušeností je hořký a má zvláštní chuť jako většina pěkných, zelených, nenápadných listů. Nic nemůže být vzdálenější pravdě! Stévie je přírodní, nízkokalorické sladidlo snižující krevní tlak. Je velmi dobrou alternativou tradičního cukru a dalších sladidel. Stévie díky svým pozoruhodným vlastnostem dobývá svět. Seznamte se s nimi v dnešním příspěvku na blogu!
Záhadná rostlina z Jižní Ameriky. Stévie - co to je?
Pod jedním společným názvem "stévie" se skrývá přibližně 270 druhů rostlin, ale pouze jeden z nich je jedinečný. Stevia rebaudiana - to je její botanický název. Stévie: malá a nenápadná rostlinka, která má však mocnou sílu! Je jako poklad ukrytý v srdci Jižní Ameriky. Dnes se pěstuje na mnoha místech světa, ale původně pochází z Paraguaye a Brazílie. Odtud se rozšířila po celém kontinentu a poté se dostala do zámoří, kde si získala srdce a chutě milovníků zdravé výživy. Nejprve ji však o stovky let dříve objevili indiáni kmene Guarani, kteří ji pro její jedinečnou chuť nazvali "medový list", což v jejich jazyce znělo ka'a he'ẽ. Stévie se rychle stala ceněným doplňkem bylinných nálevů, a to nejen pro nádech sladkosti, který do nich vnášela, ale také pro své velmi zajímavé léčivé vlastnosti.
Název stévie připomíná španělského botanika a lékaře Pedra Jaime Esteveho, který v 16. století jako první popsal tuto rostlinu. O 400 let později provedl a publikoval první chemickou analýzu stévie paraguayský chemik Ovidio Rebaudi. Zjistil, že zelené listy obsahují dosud neznámý glykosid steviol, který je zodpovědný za její sladkou příchuť. Na Rebaudiho počest dostala stévie oficiální botanický název Stevia rebaudiana. Je zajímavé, že stévie, kterou téměř denně používali indiáni kmene Guaraní, zpočátku kolonizátory, kteří přišli do Jižní Ameriky v 17. století, nezaujala. Do širšího povědomí se dostala až v 70. letech 20. století, kdy se jí blíže věnovali Japonci. Obyvatelé Země kvetoucí třešně si rostlinu doslova zamilovali! Vyvinuli způsoby jejího pěstování a získávání listů stévie a jako první na světě na jejím základě začali vyrábět sladidlo - zdravější alternativu cukru. Dnes je Japonsko jedním z největších trhů pro tento produkt a Čína je hlavním vývozcem stévie.
Sladké tajemství stévie. Co obsahuje?
Ačkoli se stévie, tento malý keřík z čeledi hvězdnicovitých, může zdát nenápadná, skrývá v sobě neuvěřitelnou sílu. Její sladké tajemství se skrývá v listech, které obsahují již zmíněné steviol-glykosidy, díky nimž je až 300krát sladší než klasický cukr. Glykosidy se navíc v našem těle nemetabolizují, což znamená, že stévie neposkytuje téměř žádné kalorie! Je proto ideální volbou pro všechny, kteří chtějí snížit příjem cukru, aniž by se vzdali sladké chuti svých oblíbených jídel a nápojů.
Stévie je nejen zdravější alternativou cukru. Je to skutečný poklad zdraví, který oplývá řadou výživových hodnot. V jejím složení najdete nepřeberné množství vitaminů, jako jsou B2, B9, C, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho organismu. Minerály? Samozřejmě, že jsou! Draslík, hořčík, železo, zinek - abychom jmenovali alespoň některé. Tyto živiny podporují naše srdce, kosti a celkovou imunitu. A nesmíme zapomenout na antioxidanty, které stévii také nechybí. Díky nim může stévie pomáhat v boji proti volným radikálům, zpomalovat proces stárnutí a chránit buňky před poškozením. Stévie se v kuchyni hojně využívá jako přírodní sladidlo. Čerstvé nebo sušené lístky stévie, prášek nebo pastilky lze přidávat do kávy, čaje, dezertů a dokonce je použít i při pečení koláčů. Je to cenný a zdravý doplněk vašeho jídelníčku!
Sladký spojenec zdraví. Jaké vlastnosti má stévie?
Studie potvrzují, že stévie má působivé vlastnosti, zejména v souvislosti s cukrovkou, kardiovaskulárními chorobami a obezitou. Je jako balzám pro lidi, kteří bojují s cukrovkou. Díky svým přírodním složkám pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, což je pro diabetiky zásadní. Konzumací stévie místo tradičního cukru můžete kontrolovat glykémii, což může být užitečné při prevenci náhlých výkyvů hladiny cukru v krvi. To ale není všechno. Stévie má také pozitivní účinky na kardiovaskulární systém. Díky svým hypotenzním vlastnostem může pomoci snížit vysoký krevní tlak, což je důležité pro osoby trpící hypertenzí. Pravidelná konzumace stévie může přispět ke zlepšení stavu cév, což následně snižuje riziko srdečních onemocnění. Dalším problémem, který jihoamerická rostlina řeší, je obezita. Jako přírodní sladidlo bez kalorií je stévie skvělou alternativou cukru pro lidi, kteří chtějí snížit hmotnost nebo jednoduše pečovat o linii. Místo prázdných kalorií z cukru poskytuje stévie sladkost bez dalších kalorií, což může být užitečné při udržování zdravé tělesné hmotnosti.
Stévie - je zdravá? Je její konzumace bezpečná?
Odpověď zní ano! Ačkoli stévie zpočátku vzbuzovala v Evropě a USA nedůvěru a první studie provedené v minulém století naznačovaly, že by mohla být škodlivá, pozdější, důkladnější studie tyto teorie vyvrátily a odhalily četné výhody této rostliny. Nakonec v roce 2011 stévie plně dobyla Evropu. Evropská unie ji prohlásila za bezpečnou a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) stanovil přijatelnou denní dávku 4 mg na kg tělesné hmotnosti. Dnes je známo, že steviol-glykosidy, sladké složky rostliny, nemají žádné vedlejší účinky, žádné alergie a nejsou ani karcinogenní! Stévie nemá žádné kontraindikace pro užívání. Je bezpečná pro všechny: děti, dospělé i seniory. Je to sladký příběh s nádechem hořkosti, který ukazuje, že se občas vyplatí dát přírodě šanci!
Stévie v yerbě maté - sladké potěšení bez výčitek svědomí
Stévii lze zakoupit v různých formách: listovou, práškovou nebo ve formě pastilky. Najde uplatnění všude tam, kde lze použít cukr. Co třeba sladká yerba maté? Zní to divně? Stévii můžete nakapat do matera, aby váš nálev získal lehce sladkou příchuť, nebo si jednoduše koupit hotový výrobek se stévií. Vyzkoušejte CBSé Endulife con Stevia z Argentiny nebo Colón Compuesta con Stevia z Paraguaye. Je to ideální způsob, jak si osladit hořký nápoj bez výčitek svědomí.
Všechno sladké je nezdravé, vysoce kalorické a tučné? Se stévií už nikdy více!