Lze yerba maté pěstovat v květináči? Několik zajímavostí o plodech, semenech a pěstování cesmíny lékařské

O povzbuzujících účincích listů Ilex paraguariensis píšeme téměř v každém příspěvku na blogu. Dnes si pro změnu povíme něco o semenech a plodech této rostliny a také o způsobech jejich množení a pěstování. Je možné vypěstovat si doma ozdobnou větvičku yerba maté? Odpověď najdete v tomto článku!
Shrnutí:
- Jak a kde se yerba maté pěstuje?
- Jak pěstovat yerba maté? Jezuité vyřešili hádanku
- Paraguayská cesmína - pěstování v přírodních podmínkách
- Yerba mate v... květináči. Je možné pěstovat Ilex paraguariensis doma?
Jak a kde se yerba mate pěstuje?
Představte si to: je teplý letní den, vaše tělo pokrývá lepkavá vlhkost tropického podnebí a shora na vás dopadají žhavé sluneční paprsky. Před vámi se rozprostírá rozlehlé pole pokryté rovnoměrně vysázenými keři bohatými na listy. Plantáž tvoří malebnou krajinu, připomínající nízký zelený les. Mezi keři se pohybují pracovníci plantáže - zkušení pěstitelé, kteří rozumí potřebám rostlin a vědí, jak o ně pečovat, aby poskytovaly co nejlepší a nejzdravější úrodu. Přesně tak vypadá plantáž yerba maté v Jižní Americe - rostliny, ze které se vyrábí nálev. Stálezelená rostlina přirozeně roste v oblastech rozkládajících se na severu Argentiny, jihu Brazílie, Paraguaye a Uruguaye, ale pro průmyslové účely se pěstuje pouze v prvních třech zemích. Yerba maté, botanicky známá jako Ilex paraguariensis, dorůstá obvykle do výšky 6-8 metrů, nejvyšší exempláře však mohou dosáhnout až 18 metrů. Větve jsou hustě porostlé podlouhlými oválnými listy s vroubkovanými okraji a zářivě zelenou barvou. Vrcholky listů jsou o něco tmavší, zatímco spodní strana je světlejší. Cesmína kvete od října do prosince, špičky větví zdobí drobné bílé květy seskupené do hustých trsů. Od března do června vytváří keř plody - drobné červené bobule obsahující semena. Nejvíce ceněnou částí rostliny jsou její listy, které se zpracovávají na yerba maté.
Vlastnosti této rostliny poprvé objevili před staletími indiáni kmene Guarani. Ti sbírali listy z divokých keřů a po jejich konzumaci se cítili více nabití energií, zaznamenali lepší bdělost a soustředění a neměli takový hlad. Indiáni plně využívali přírodního daru, který jim yerba maté poskytovala, ale nevěděli, jak rostlinu pěstovat - jak ji rozmnožit a zajistit, aby trvale přinášela cennou úrodu. Pomoc přišla od zámořských návštěvníků - jezuitských misionářů.

Jak pěstovat yerba maté? Jezuité vyřešili hádanku
Plody Ilex paraguariensis se tvoří poté, co květy rostliny opylují včely nebo vznášivky. Jsou poměrně malé, měří v průměru asi 5-7 milimetrů. Jejich žlutá barva se během vegetace postupně mění na jemně červený nebo purpurový odstín. Zralé plody cesmíny bohužel nejsou nijak zvlášť použitelné pro kulinářské účely. Vzhledem k jejich malé velikosti, přítomnosti semen a trpké chuti je lidé téměř nikdy nevyužívali. Jsou však lahůdkou pro některé druhy ptáků, kteří hrají zásadní roli při šíření rostliny. Na tom by nebylo nic pozoruhodného, nebýt jedné zvláštní záležitosti. Se stejným problémem se potýkali jezuité, kteří se po příchodu na území dnešní Paraguaye pokusili založit první plantáže yerba maté. Rychle zjistili, že semena získaná ze zralých plodů a zasazená do půdy jednoduše nevyklíčí. Tato záhada jezuitské bratry na dlouhou dobu vyvedla z míry. Odpověď našli až díky pečlivému studiu taxonomie rostlin a zákonitostí, kterými se řídí místní ekosystém. Vypozorovali, že semena jsou obalena silnou skořápkou, která brání zárodku v klíčení, a proto zastavuje klíčení. Jak se tedy rostlina přirozeně rozmnožuje? Ukázalo se, že semena musí nejprve projít trávicí soustavou ptáka. Trávicí šťávy vylučované ptačím tělem skořápku oslabí, což umožní klíčení.
Cesmína paraguayská - pěstování v přírodních podmínkách
Jak již bylo zmíněno, yerba maté roste pouze ve čtyřech jihoamerických zemích. Pouze zde má Ilex paraguariensis nejoptimálnější podmínky pro růst: subtropické, horké a vlhké podnebí, roční úhrn srážek přesahující 1 200 mm, vhodné teploty vzduchu, nadmořské výšky mezi 400 a 800 m, půda bohatá na minerální soli a přítomnost džungle plné vysokých stromů, které poskytují správné množství stínu. Mnoho nadšenců do nálevů z yerba maté si klade otázku, zda je možné pěstovat tuto rostlinu i mimo její původní areál, např. v Evropě? Vzhledem ke zmíněným optimálním podmínkám růstu lze snadno odvodit, že by to bylo poměrně náročné, ale jak se ukazuje, není to nemožné!
Yerba mate v... květináči. Je možné pěstovat Ilex paraguariensis doma?
Hned na začátku je třeba upřesnit, že zde naštěstí není potřeba žádná ptačí asistence. 😀 Ilex paraguariensis lze vysévat ručně a semena dostupná v profesionálních obchodech jsou předem ošetřena, aby zárodek úspěšně prorazil skořápku. Někdy lze sehnat i hotové sazenice cesmíny - pěstování yerba maté v Evropě je tak mnohem snazší, protože takové sazenice stačí zakořenit v květináči. Pokud jsou k dispozici semena, je třeba je před výsadbou namočit asi na 24 hodin do vlažné vody. Půda pro růst musí mít pH 5,8-6,8. Rostlina dává přednost zastíněnému prostředí, zejména v počátcích svého vývoje. Doba klíčení trvá až tři měsíce. V pokojových podmínkách bude bohužel náročné vypěstovat větší stromek. Keřík cesmíny pěstovaný v květináči může při správné péči dosáhnout výšky několika desítek centimetrů, ale zapomeňte na vaření nálevů z yerba maté z listů vlastní úrody - k tomu jsou zapotřebí mnohem větší keře pěstované výhradně v přírodních podmínkách. Nicméně cesmína může být vynikající okrasnou rostlinou. Pro zkušené milovníky maté je mít takový exemplář doma opravdovým potěšením!
Pokud jste fanoušky yerba maté a zároveň máte vášeň pro zahradničení nebo prostě jen rádi přijímáte nové, zajímavé výzvy, může být pěstování vlastního keře yerba maté fascinujícím dobrodružstvím! Jen nezapomeňte přizpůsobit podmínky evropským klimatickým podmínkám a zajistit rostlině pravidelnou péči.
Zdroje informací:
- Wikipedia: Maté, Yerba mate.
- C.I. Heck, E.G. De Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.