Doporučovaný od 1 900,00 Kč
V nákupním seznamu od
Vytvořte nový nákupní seznam

Chutný a zdravý doplněk k nálevům nebo pokrmům - jedlé květy

2022-10-27
Chutný a zdravý doplněk k nálevům nebo pokrmům - jedlé květy

Květy jsou spojovány především s krásnou, výzdobou zahrad, luk, okenních parapetů či našich provoněných obýváku. A věděli jste, že mnoho květů je je jedlých? Jsou chutné a krásně voní, navíc mají řadu zdravotních pozitiv. Lze z nich připravit nálev, přidávat je do pokrmů a to jak v celku a nebo je použít jako koření.

Starověk a jedlé květy

Květy se v kulinářském umění objevují již od starověku. První zmínky o používání jedlých květů se nacházejí v knihách z Blízkého východu z roku 140 př. n. l. Nejčastěji se používaly květy růže a pomerančovníku a jejich vlastnosti se využívaly v bylinné medicíně. V Číně se používala a stále používá chryzantéma a to jak do pokrmů, tak do nálevů.

Chryzantému milují také Japonci, kteří ji považují za symbol dlouhého života a vysokého společenského postavení. Přidává se do předkrmů, polévek a salátů. Ze sušených květů chryzantémy se vaří čaj. Ze země třešňových květů si zřejmě vybavíte také chuť zeleného čaje s květy jasmínu, které dohromady tvoří osvěžující, aromatickou a velmi éterickou kombinaci.

Ve starém Římě se květy a listy brutnáku přidávaly vojákům do vína, aby zvýšily jejich zdatnost před bitvou. Do pokrmů se zase přidávaly okvětní lístky růží, fialek a levandule byla jednou z přísad do omáček.

Ve středověké Francii se květy měsíčku přidávaly do salátů a v Polsku se okvětní lístky růží od středověku mlely do marmelády. V současné době jsou v polských domácnostech oblíbené bylinné nálevy z lipových nebo heřmánkových květů.

Vlastnosti jedlých květů

Jedlé květy lze je konzumovat čerstvé nebo sušené a vyskytují se také například v kandované nebo nakládané formě. Používají se k výrobě nálevů, sirupů, tinktur, vín, teplých pokrmů, polévek, dezertů, přidávají se do čaje, zmrzliny, koláčů a salátů.

Používání květů v kuchyni v poslední době stále populárnější, což souvisí nejen s tím, že chceme, aby jídlo hezky vypadalo, ale také s tím, že stále více lidí chce konzumovat zdravé potraviny.

Jedlé květy se vyznačují vysokou smyslovou přitažlivostí, která se skládá z tvaru, barvy, chuti a vůně. Přitahují pozornost svým estetickým vzhledem, krásnými barvami, zajímavou chutí a svěží exotickou vůní.

Na základě výzkumu postojů a chování spotřebitelů bylo zjištěno, že žluté, oranžové a modré květy jsou pro spotřebitele obzvláště přitažlivé, protože vynikají a dodávají nálevům nebo pokrmům s nimi ozdobeným jedinečný charakter. Vypadají v šálku nebo na talíři moc krásně.

Stále více lidí sahá po této netradiční přísadě kvůli jejím dietetickým a zdraví prospěšným vlastnostem. Jedlé květy jsou přirozeným zdrojem biologicky důležitých látek pro lidský organismus. Mají nízký obsah kalorií a obsahují řadu vitaminů (A, C a E), minerálních látek, éterických olejů, vlákniny, karotenoidů a sloučenin, které mají antioxidační vlastnosti. Květy se právě proto používají také v bylinné medicíně.

Po staletí se k zahřátí při nachlazení hojně používají nálevy nebo sirupy z lipových květů. Oblíbený je sirup z černého bezu, který má na organismus očistný a posilující účinek. Nálev z květů fenyklu zase ulevuje dětem od bolestivé koliky.

Je každý květ jedlý?

Když jsou květy tak zdravé a obsahují tolik cenných látek, můžeme je jíst všechny? Které květy jsou jedlé?

Odhaduje se, že jako potravu můžeme bez obav používat přibližně osmdesát druhů květů. Mezi nejoblíbenější patří: měsíček lékařský, květy dýně, růže, aksamitník, begonie, květ černého bezu, maceška, chrpa, bergamot, chryzantéma, levandule, sedmikráska, květy jasmínu, heřmáneku…

Je velmi důležité si uvědomit, že ačkoli je počet druhů květů, které můžeme jíst, poměrně velký, ne všechny květy jsou jedlé a některé mohou být dokonce nebezpečné.

Úkolem rostlin v přírodě je produkovat plody a semena a tím se rozmnožovat. Pravděpodobně z tohoto důvodu produkuje mnoho rostlin látky, které je chrání před ztrátou květů. Některé z těchto látek mohou být dokonce jedovaté.

Rostliny, které produkují jedlé květy se pěstují zcela jinak než květiny určené k dekoračním účelům a k výrobě kytic. Ty okrasné jsou často ošetřovány chemickými látkami.

Je velmi důležité, aby květy určené ke konzumaci byly sbírány ve správnou denní dobu, při správné teplotě, nesmí být vlhké ani zvadlé a měly by být bez hmyzu a známek chorob. Některé květy mají hořké části - tyčinky nebo stopky - a nejsou proto vhodné k jídlu vcelku. Při nákupu jedlých květů si vždy ověřte jejich producenta.

Kde koupit jedlé květy?

Jedlé květy jsou skvělým a zdravým doplňkem, jak zpestřit nálevy a dobře hodí k dekoraci pokrmů a dezertů. Jsou oblíbené u milovníků yerby maté, čajů a bylinných nálevů, kteří chtějí v kuchyni experimentovat a to jak s chutí, tak i s estetikou nápojů/pokrmů.

Díky rostoucí oblibě lze jedlé květy stále častěji koupit v supermarketech a to v odděleních zdravé výživy. Pozor, pokud sekvěty prodávají ve velkém, je však obtížné získat dobrou kvalitu. Alternativou jsou obchody s bylinkami, což jsou obvykle malé obchody, jejichž sortiment může být značně omezený a tudíž jedlé květy nejsou vždy k dispozici.

Kde koupit jedlé květy?

V našem internetovém obchodě! Díky partnerství se značkou Mary Rose nabízíme nejkvalitnější sušené jedlé květy z celého světa. Pocházejí od spolehlivých a důvěryhodných dodavatelů, kteří zajišťují, aby do každého balení byly vloženy nejlepší květy.

Sortiment Mary Rose zahrnuje okvětní lístky chrpy, měsíčku, růže, ibišku, jasmínu a opuncie, které jsou balena v estetickém, krásně navrženém obalu. Skvěle se hodí do yerby maté, guayuse, čaje, pokrmů, salátů nebo dezertů a jsou skvělé i jako samostatný nálev (jedlý květ zalít teplou vodou).

Jedlé květy promění každý nálev a pokrm, který z nich připravíte! Vyzkoušejte!

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami pro soubory cookie. Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání souborů cookie nebo pro přístup k nim.

V pořádku
pixel